ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Μικροανταγωνισμοί ή εμφύλιος;


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, αποκαλώντας τον «εκβιαζόμενο» και είπε ότι δεν γίνεται να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μ’ ένα κόμμα που είναι συστημικό και χρωστάει σε όποιον κινείται.
Ανάλογου ύφους ήταν η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη. Είχαν προηγηθεί η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη περί συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία της Δεξιάς και η πρόταση τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης) για αποχώρηση του κόμματος από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ένταξή του στους Ευρωσοσιαλιστές. Αυτοί ζήτησαν να γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα, ο κ. Κασσελάκης παρέπεμψε το θέμα στο συνέδριο.

Κάτι πήγε να ξεκινήσει ανάμεσα στα δύο κόμματα, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν μπόλικα στελέχη που θεωρούν ότι η συνεννόηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για να χτυπηθεί η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά φάνηκε πως δεν θα είχαμε συνέχεια κρίνοντας από την αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών. Διμέτωπος και από τους δύο; Ισες αποστάσεις σαν τον παλιό… καλό καιρό; Αυτό προέκυπτε και έτσι ήταν λογικό το συμπέρασμα ορισμένων δημοσιολόγων ότι έχουμε διαζύγιο πριν γίνει ο γάμος.

Ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης επανήλθε. Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 (15/1/2024) είπε: «Εγώ δίνω αγώνα να είμαστε δεύτεροι στις εκλογές για να ενώσουμε την προοδευτική παράταξη και να νικήσουμε τη Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό το σενάριο εγώ υπηρετώ και όχι τους μικροανταγωνισμούς. Δεν μας απασχολεί το βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και η στάση της Ν.Δ. που δεν τα αντιμετωπίζει». Μάλιστα. Μικροανταγωνισμοί λοιπόν αυτά που γίνονται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αρα; Δεν κλείνουμε ως ΠΑΣΟΚ τις πόρτες. Τι λέει ο κ. Ανδρουλάκης: να ενωθεί η προοδευτική παράταξη και να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Ενα το κρατούμενο.

Ποια κόμματα βάζει στην προοδευτική παράταξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ο όρος είναι ασαφής και πολύ ευρύχωρος. Από κάποιους αυτό γίνεται εσκεμμένα για να θολώσουν τα νερά. Φαντάζομαι ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αντιλαμβάνεται την προοδευτική παράταξη όπως ο ιδρυτής του κόμματός του, ο οποίος στα λόγια ήταν υπέρ της συνεργασίας, αλλά στην πράξη έκανε αυτό που του είχε πει ο Χαρίλαος Φλωράκης: «Μαζί βαράγαμε τα νταούλια, αλλά τον παρά τον πήρες εσύ». Αλλες εποχές, άλλα τα μεγέθη.

Είναι στην προοδευτική παράταξη η Νέα Δημοκρατία; Ο αρχηγός της λέει ότι «είμαστε το πιο φιλελεύθερο και δημοκρατικό κόμμα». Ουδείς εκτός Ν.Δ. συμφωνεί μαζί του. Αλλά και εντός Ν.Δ. δεν υπάρχει ομοφωνία. Το αντίθετο. Και όσοι μιλούν για λαϊκή Δεξιά και όσοι λοξοκοιτάνε προς την Ακρα Δεξιά (αρκετοί) έχουν διαφορετική προσέγγιση στο επίμαχο ζήτημα.

Είναι στην προοδευτική παράταξη, όπως την εννοεί ο κ. Ανδρουλάκης, το ΚΚΕ; Οχι, κατά την αντίληψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι στην προοδευτική παράταξή, όπως την εννοεί ο κ. Ανδρουλάκης, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25, η Λαϊκή Ενότητα; Οχι, κατά την αντίληψη του κ. Ανδρουλάκη. Η Νέα Αριστερά; Κατά τον κ. Ανδρουλάκη, ναι. Κατά τον κ. Κασσελάκη, είναι αποστάτες και νεροκουβαλητές του Μητσοτάκη. Αποκλείονται προφανώς τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. 
Οπότε τι μένει με βάση τα σημερινά δεδομένα; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν στη λεγόμενη προοδευτική παράταξη ανήκουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν ο στόχος και των δύο κομμάτων είναι η ήττα της Δεξιάς, οφείλουν οι ηγεσίες τους να βρουν τρόπους επικοινωνίας. Διαφορετικά οι μικροανταγωνισμοί θα γίνουν εμφύλιος. Ποιος θα κατισχύσει; Από σπόντα, ένας τρίτος. Η Δεξιά.

Τάσος Παππάς