ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

O «κόκκινος Γιάννης»


Πώς ήταν ο «κόκκινος Πάνος» παλιότερα; Ε λοιπόν, τώρα έχουμε τον «κόκκινο Γιάννη»!
Τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που έχει κατανοήσει ότι θα τον φάνε (γνωρίζει και ποιόν παρακαλάνε να τον αντικαταστήσει…) και αποφάσισε να πει και πέντε αλήθειες, εκτός από τα στεγνά, τα γραφειοκρατικά, τα υποχρεωτικά.
Βλέπε, για παράδειγμα, όσα δήλωσε στο κινέζικο δίκτυο CGTN:
«Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι κατά πολύ υψηλότερος από το ρυθμό αύξησης των μισθών. Επίσης, η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί».
Και πως την αντιμετωπίζουμε αυτή την αύξηση τιμών, την πρόστυχη; Ο λόγος και πάλι στον «κόκκινο Γιάννη»:
«Οι επιχειρήσεις, ιδίως σε ορισμένους τομείς, να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τα οποία έχουν διευρυνθεί σημαντικά. Ιδίως στην ενέργεια, στα είδη διατροφής, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς».
Και πες, τέλος πάντων, ότι για την ενέργεια φταίει η εισβολή στην Ουκρανία, γιατί οι Ρώσοι το είχαν το φυσικό αέριο και από το φυσικό αέριο εξαρτιόμασταν εμείς.
Πες επίσης ότι θα ανέβαινε και το κόστος στα είδη διατροφής λόγω ενέργειας. Δεν είναι και τόσο παράλογο να προκληθεί άνοδος των τιμών.
Ποια άνοδος, όμως;
Και από πότε ακριβώς;
Πώτς γκένεν, δηλαδή, να αυξάνονται οι τιμές στα είδη διατροφής από τον Μάρτιο του 2021, όταν η εισβολή στην Ουκρανία ήταν ακόμη μια λάμψη στην άκρη των ματιών του Πούτιν;
Να αυξάνονται διαρκώς και κάθε μήνα, σύνολο δυόμιση χρόνια γεμάτα, όλο ανηφόρα οι τιμές!

Άρα, δεν φταίνε μόνο τα πετρέλαια και τα αέρια, φταίνε και τα παλικάρια που έπρεπε να ρίχνουν μια ματιά που και που στην αισχροκέρδεια και να σηκώνουν πάλι που και που κάνα φερμπότεν στους επιτήδειους. Να τα ψάχνουν αυτά τα γαμημένα τα περιθώρια κέρδους που αυξήθηκαν τόσο μα τόσο πολύ, το λέει και ο Γιάννης με τα δύο νι όχι με το ένα. Για να μην γίνουμε πρώτοι στην Ευρώπη με μηνιαία αύξηση τιμών στο 24,5 % και να είναι δεύτερη η Εσθονία με 7,2 % παρακαλώ, τόσο κορόιδα όλοι οι υπόλοιποι, μόνο εδώ δουλεύει το σύστημα και κυκλοφοράει το χρήμα…

Αλλά σκέψου να την είχε υπ’ ευθύνη του την ανάπτυξη ο Χαρίτσης και να τσιτώνανε οι τιμές επί δυόμιση χρόνια; Κάθε μήνα κι άλλο επάνω τα φρούτα, κάθε μήνα κι άλλο επάνω τα τυριά, κάθε μήνα επάνω τα λαχανικά. Όχι κατσαρόλια θα βαράγανε έξω απ’ τη Βουλή, απ’ τα μανίκια θα τον είχανε βουτήξει τον υπουργό και θα τον είχαν κρεμάσει ανάποδα στο Σύνταγμα πάνω από σιγανή φωτιά. Γδέρνοντάς τον με τον νυχοκόπτη, υπό τους ήχους του Λεωνίδα Καβάκου!

Αυτά, όμως, είναι για τα κουμμούνια, δεν είναι για εμάς. Εμείς θα υποδεχτούμε τη νέα σαιζόν του φθινοπώρου με αυξήσεις +50 % στα οπωροκηπευτικά, +11-13 % στο λάδι, συν +7-10 % στο αλεύρι και πάει λέγοντας. 
Τα έγραψε χτες στο πρωτοσέλιδό της η «Εφημερίδα των Συντακτών», τα φωνάζουν εδώ και καιρό οι σύνδεσμοι των καταναλωτών, τα βλέπουμε μπροστά μας όταν μπαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και πάμε τοίχο τοίχο να μην μας ανασκολοπίσουν οι τιμές. Ελεύθερη αγορά, δεν λέω, και την ψηφίσαμε με χέρια και πόδια τον Ιούνιο, αλλά όταν γουργουρίζει το στομάχι αρχίζει κανείς να ξανασκέφτεται το κόνσεπτ της υπεραξίας. Και να αναρωτιέται αν, ως νέοι Ισραηλίτες, θα περιπλανηθούμε καμιά σαρανταριά χρόνια στην έρημο της ακρίβειας…

Υ.Γ.: Επτά ευρώ για έξι ντομάτες, χτες σε κεντρικό μανάβικο του Χαλανδρίου. Μεγαλούτσικες δεν λέω, αλλά και πάλι δεν είναι ότι τις φέρανε από Εσθονία!

Xρήστος Ξανθάκης