ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Ήλιος, πυρ και θάλασσα


Κάτι οι πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Ρόδο και τσουρούφλισαν τη Βόρεια Κέρκυρα, κάτι οι εικόνες από κάθιδρους τουρίστες στα πρόθυρα της θερμοπληξίας στο αθηναϊκό καμίνι του Ιουλίου, κάτι τα μαρτυριάρικα τα social media που εξέθεσαν τη Μυκονάρα μας, δημοσιεύοντας τις αποδείξεις της αισχροκέρδειας, με τα καλαμαράκια των 150 ευρώ και τα μιλκ-σέικ των 40...
Με τούτα και με τ’ άλλα, το ελληνικό τουριστικό καλοκαίρι, που μέχρι τις αρχές της σεζόν έδειχνε ότι απογειώνεται, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ του 2019 σε εισπράξεις και αφίξεις εξωτερικού, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρό του.
Η μηχανή της τουριστικής βιομηχανίας συνεχίζει να κόβει χρήμα, όμως για λίγο ανασηκώθηκε το πέπλο των εξωραϊσμένων καρτ-ποστάλ και φάνηκε η γυμνή αλήθεια μιας Ελλάδας-γκαρσονιού της Ευρώπης.
Μιας Ελλάδας που, εκτός από ήλιο και θάλασσα, έχει μπόλικη εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης, ομπρελο-ξαπλώστρες και ψευτοχλιδάτα παραπήγματα, που καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή των άλλοτε ελεύθερων παραλιών, κερδοσκοπία επί της γης, των ακινήτων αλλά και των ακτοπλοϊκών ναύλων, καθιστώντας μίας εβδομάδας διακοπές σε ελληνικό νησί σχεδόν άπιαστο όνειρο για την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.
«Να ξεφύγουμε από το μοντέλο “ήλιος και θάλασσα”» παρότρυνε τους «ημεδαπούς τουρίστες» (όπως ονομάζονται στις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ) η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά τη μετάθεση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2023» για τον Οκτώβριο.
Έτσι ο πολίτης θα αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση, βάζοντας το λιθαράκι του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση του «υπερτουρισμού», αποφεύγοντας να επιβαρύνει τους δημοφιλείς προορισμούς της πατρίδας του με το ανθρακικό του αποτύπωμα και τους ρύπους μετακίνησης, τους υπερφορτωμένους θερινούς μήνες.
Να κάνει υπομονή, μπας και πάρει το πενιχρό επίδομα των 150 ευρώ, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και, αφού ο καιρός τρελάθηκε, να κάνει κι αυτός τις διακοπές του το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, ώστε να γλιτώσει την πολυκοσμία και τις ζέστες.
Έτσι φαίνεται πως ξεκινάει η αλλαγή τουριστικού παραδείγματος σε ένα πιο βιώσιμο πράσινο μοντέλο. Ο ένας στους δύο κατοίκους της Ελλάδας, που δε θα πάει φέτος ούτε μία εβδομάδα διακοπές, πρωτοστατεί στην πράσινη τουριστική μετάβαση, παραμένοντας εγκλωβισμένος στις γκρίζες τσιμεντουπόλεις και το καλοκαίρι.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Aποψη