ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Μια ωραία ιστορία παραπληροφόρησης...


Χθες βράδυ το Mega έκανε ενα ρεπορτάζ για τις αυθαιρεσίες καταστηματαρχών στις παραλίες της Χαλκιδικής, ακολούθησε μια αποκάλυψη που έλεγε οτι ζευγάρι ηλικιωμένων κατήγγειλε ξυλοδαρμό απο υπεύθυνο beach bar επειδή προσπάθησε να απλώσει μια πετσέτα στην παραλία δίπλα απο το bar. Στο κανάλι ακούστηκε η καταγγελία της κυρίας που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.
Το γεγονός ομως συνέβη πριν 14 μήνες, τον Ιούνιο του 2022 και η αλήθεια ειναι οτι η παρουσιάστρια το είπε αυτό χωρίς ομως παράλληλα να δικαιολογήσει την ανάγκη να προβάλλουν ενα περυσινό γεγονός μόλις χθες. 
Η απάντηση-δική μου αυτή-είναι οτι το θέμα με τους ηλικιωμένους πουλάει, αγοραία διατύπωση αλλα ετσι λειτουργούν τα κανάλια. Το περιστατικό με τους ηλικιωμένους εχει στοιχεία δραματοποίησης, προκαλεί το θυμικό, ενισχύει την οργή του κόσμου.
Αν συνέβη πέρυσι, μικρή σημασία έχει για το κανάλι, μπορεί να το προβάλει και του χρόνου και το 2040 ακόμα, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι πως σχεδόν όλα τα υπόλοιπα Μέσα το αναπαρήγαγαν και το παρουσίασαν ως ενα γεγονός που συνέβη χθες, απλά ειδαν το δελτίο του καναλιού και σκόπιμα ή οχι δεν ανέφεραν οτι είναι ενα περυσινό γεγονός.
Προφανώς και ανάλογο περιστατικό μπορεί να συμβεί και φέτος, ποιος αμφιβάλει, ωστόσο η λεπτομέρεια του χρόνου που συνέβη ενα γεγονός δεν αποτελεί απλά λεπτομέρεια αλλα παραποίηση μιας πληροφορίας που δεν είναι ψεύτικη αλλα δεν συνδέεται με το φετεινό κίνημα για την διεκδίκηση ελευθερων παραλιών.
Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου κατάλαβε οτι το γεγονός συνέβη χθες και με την βοήθεια των social media έγραφε τόνους λέξεων γεμάτες κατάρες και αναθέματα και δημιούργησε εντυπώσεις με αφορμή ένα μπαγιάτικο γεγονός.
Οι ειδήσεις δεν είναι κάτι σαν απορρυπαντικά για να τις πουλάμε με ωραίο περιτύλιγμα, τους οφείλουμε τουλάχιστον εναν σεβασμό...
Γιάννης Παντελάκης (fb)