ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Δημοσίευμα της ΕφΣυν συνδέει τεχνική εταιρεία με το Predator και με εταιρεία δημοσκοπήσεων


Για προβληματικές συναλλαγές που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό Predator κάνει λόγο η Εφημερίδα των Συντακτών σε σημερινό της δημοσίευμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η εταιρεία Ιονία Τεχνική, που φέρεται να εξέδιδε εικονικά τιμολόγια για την Krikel -εταιρεία που έχει συνδεθεί με το παράνομο λογισμικό Predator- φέρεται να εξέδιδε εικονικά τιμολόγια και για την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της ΕφΣυν, η Ιονία Τεχνική φέρεται να εξέδωσε προς την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc συνολικά 29 τιμολόγια και συγκεκριμένα το 2018 εξέδωσε 12 τιμολόγια, το 2019 εξέδωσε 9 τιμολόγια και το 2020 οκτώ τιμολόγια, συνολικού ύψους 239.194 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Τιμολόγια τα οποία αποτυπώνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις της Ιονίας Τεχνικής.
Όπως ισχυρίζεται η Εφημερίδα των Συντακτών: το άκρως περίεργο είναι πως ενώ στην περίπτωση της Krikel η Ιονία Τεχνική φέρεται να της εξέδιδε τιμολόγια για πώληση πανάκριβων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, στην περίπτωση της Marc, προκύπτουν ερωτήματα καθώς φέρεται να είχε αναλάβει τον ρόλο του δημοσκόπου και να της πουλάει έρευνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η ΕφΣυν «φαίνεται πως η Marc ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία να της διεξάγει σειρά ερευνών όπως π.χ για διάφορα εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες έως και πολιτικού περιεχομένου δημοσκοπήσεις πανελλαδικής μάλιστα εμβέλειας ενώ φαίνεται πως της έχει παράσχει έως και υπηρεσίες exit poll τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές».
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εκτός από την εταιρία Ιονία Τεχνική η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc, φέρεται να έχει σχέση και με μια άλλη εταιρεία την ΚΥΡΑ ΑΕ, η οποία έχει ελεγχθεί για φορολογικές παραβάσεις μεταξύ των οποίων και για έκδοση εικονικών τιμολογίων σε πελάτες της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η εταιρεία φέρεται να έχει εκδώσει δύο εικονικά τιμολόγια προς τη Marc. Το πρώτο είναι ύψους 68.880 ευρώ και προέρχεται από τη φορολογική χρήση του 2014 και το δεύτερο είναι ύψους 6.150 ευρώ και προέρχεται από τη χρήση του 2016.

Σημειώνεται ότι το ρεπορτάζ της η Εφ.Συν. αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Marc, Θωμά Γεράκη, και του έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως αν γνωρίζει τις εταιρείες «Ιονία Τεχνική» και «ΚΥΡΑ Α.Ε.» κι αν η Marc είχε συναλλαγές μαζί τους. Επίσης, τι είδους συναλλαγές ήταν αυτές και τι υπηρεσίες παρείχαν οι εν λόγω εταιρείες και πως ακριβώς πληρώθηκαν αυτές οι υπηρεσίες και αν υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «Ο κ. Γεράκης δεν απάντησε έγκαιρα στο μέιλ μας όπως του είχαμε ζητήσει».