ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

EΡΤ: Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;


Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση σχετικά με το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και την απόκτηση παιδιών. Όπως επισημαίνει, η εκπομπή της ΕΡΤ2 «Επικίνδυνες» «με άριστα το 10, θα έπαιρνε 10 με τόνο», ωστόσο «απέκρυψε ένα σημαντικό μέρος της αλήθειας».
Αυτό το μέρος της αλήθειας για το οποίο καταγγέλλει την ΕΡΤ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφορά τη νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ισότητα στο γάμο.
Όπως σημειώνει η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το γεγονός αυτό «δύο είναι οι πιθανότητες: Ή να μην το γνώριζαν, άρα πρόκειται για δημοσιογραφικό έλλειμμα, ή να το απέκρυψαν, υπακούοντας πιθανότατα σε άνωθεν εντολές, κάτι που αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο δημοσιογραφικό παράπτωμα».
Και τονίζει ότι αν η κυβέρνηση πράγματι σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και αν αποδέχεται τη διατύπωση του Ψηφίσματος της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 του Ευρωκοινοβουλίου, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλει να φέρει άμεσα σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
"Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;
«Ανενημέρωτη» και η ΕΡΤ για τη νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ισότητα στο γάμο
Με το εύστοχο ερώτημα «Πόσο πιο συμπεριληπτική θα γινόταν η κοινωνία μας, αν ήταν απαλλαγμένη από έμφυλα στερεότυπα και πόσο μια εξίσου συμπεριληπτική νομοθεσία και ισότιμη για όλες και όλους που δεν κάνει κανέναν να νιώθει αόρατος ή αόρατη, θα προωθούσε αρμονία, αναγνώριση και ευτυχία;» έκλεισε εχθές το βράδυ το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Επικίνδυνες». Ήταν μια εξαιρετική εκπομπή που, με άριστα το δέκα, θα μπορούσε να πάρει και δέκα με τόνο, εάν δημοσιογραφικά δεν απέκρυπτε ένα σημαντικό μέρος της αλήθειας.

Στο χθεσινό επεισόδιο με τίτλο «Επικίνδυνη Ομογονεϊκότητα», το οποίο ασχολήθηκε με το σημαντικό ζήτημα της ισότητας στον γάμο και της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, κατά το κλείσιμο της ομιλίας της η Κατερίνα Τρίμμη, Δικηγόρος, τακτικό μέλος Ε.Ε.Δ.Α (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), ως εκπρόσωπος των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, ανέφερε:

«Όσο περνούν τα χρόνια και όσο προχωρά και η νομική επιστήμη και η ανάγκη των ανθρώπων, οι δικαιολογίες γιατί αφήνουμε αρρύθμιστες περιπτώσεις, τελειώνουν. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναληφθεί η ιστορική ευθύνη και να δοθούν λύσεις. Οι λύσεις θα δοθούν μέσα από προτάσεις, οι οποίες θα μπουν σε εφαρμογή. Δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία για την καταπάτηση Δικαιωμάτων, ούτε ότι δεν είμαστε έτοιμοι, ούτε το ότι η κοινωνία δεν έχει συνηθίσει, ούτε το ότι “ναι μεν αλλά”. Δεν υπάρχει “ναι μεν αλλά”. Η ανάγκη είναι τώρα, υπήρχε πάντα, πλέον μπορούμε να την κοιτάζουμε στα μάτια και έχουμε το θάρρος να αρθρώνουμε το λόγο και να λέμε ότι όντως υπάρχει ανάγκη, χωρίς να φοβόμαστε ευτυχώς, για το αν θα χάσουμε τη δουλειά μας, ή για το αν βρεθεί κάποιος που θα κάνει bullying στο παιδί μας. Γιατί πλέον υπάρχουν οι νόμοι για να ρυθμίσουν αυτές τις καταστάσεις και να αποδοθούν οι ευθύνες. Αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Ετοιμάστηκε η ελληνική κοινωνία, υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Θα πρέπει να κάνουμε το τελευταίο μεγάλο βήμα. Και αυτό είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών. Αρκετά νομίζω ανεχθήκαμε να έχουμε παιδιά δύο ταχυτήτων σε αυτή τη χώρα.»

Και έτσι ακριβώς είναι και για αυτόν τον λόγο ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τον περασμένο Ιούνιο, έχει καταθέσει νομοθετική πρόταση για την ισότητα στον γάμο με πλήρη και ίσα δικαιώματα, γεγονός στο οποίο το κρατικό κανάλι απέφυγε τεχνηέντως να αναφερθεί. Δύο είναι οι πιθανότητες: Ή να μην το γνώριζαν, άρα πρόκειται για δημοσιογραφικό έλλειμμα, ή να το απέκρυψαν, υπακούοντας πιθανότατα σε άνωθεν εντολές, κάτι που αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο δημοσιογραφικό παράπτωμα.

Θα το επισημάνουμε για ακόμη μια φορά:

Η κυβέρνηση, αν πράγματι σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και αν αποδέχεται τη διατύπωση του Ψηφίσματος της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 2021/2679(RSP) ( https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0366_EL.html ) του Ευρωκοινοβουλίου, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλει να φέρει άμεσα σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας.

Το να δημιουργούμε επιτροπές για τη δημιουργία σχεδίων δράσης για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, λόγω υποχρέωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (βλέπε σχετική ανακοίνωση της 12ης Νοεμβρίου 2020 https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_20_2068 ) και οι οποίες μάλιστα να επισημαίνουν και αυτές με τη δική τους σειρά, την ανάγκη για την ισότητα στο γάμο και την ίδια στιγμή να αγνοούμε τις προτάσεις τους, ή να επιχειρούμε να κρύβουμε νομοθετικές προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, αλλά ενίσχυσή του.

Εξήγηση δυστυχώς υπάρχει και δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ενδίδει τελικά από ό,τι φαίνεται στις ακροδεξιές πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος, όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις των κ.κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη."