ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Όχι άλλα δώρα στους καναλάρχες


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο σε ένα παζάρι με τους καναλάρχες με θύματα τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις εργασιακές τους σχέσεις, που γίνονται λάστιχο. Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος, στα τελευταία δύο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, πρότεινε 24ωρη απεργία σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών και αίτημα αιχμής την απόσυρση του άρθρου 32 του νόμου που ετοιμάζεται να ψηφίσει τη Δευτέρα 19/12 η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το άρθρο 32 αποτελεί, ξεκάθαρα, δώρο στους καναλάρχες αφού μειώνει τις θέσεις των άμεσα εργαζόμενων στα κανάλια σε 300. Σε ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος αναφέρει:
άνουμε έκκληση στους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν το άρθρο – λαιμητόμο. Όχι μόνο δεν μπορούμε να ανεχθούμε νέα μείωση των άμεσα εργαζόμενων στα κανάλια αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στους 400, που ορίζει ο νόμος με τον οποίον αδειοδοτήθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και μάλιστα με εύρος ποσόστωσης ανά ειδικότητα.
Η προσμέτρηση εργαζόμενων από συνδεδεμένες εταιρίες, και εταιρίες παραγωγής για την συμπλήρωση των 400 που ορίζει ο νόμος για την δανειοδότηση των καναλιών, πλήττει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας. Κάποιοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, που δεν αρκούνται στα υπερκέρδη απο τα πετρέλαια και την ενέργεια, το φέρνουν ξανά και ξανά και η κυβέρνηση υποχωρεί. Πήραν 15% πριν από ενάμι χρόνο. Είχαν Ζήτησει 30% προσμετρώμενους. «Συμβιβάστηκαν» με 15% μετά την 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων. Επανήλθαν με το υπό συζήτηση ν/σ ζητώντας 40%. Οι δημοσιογράφοι απάντησαν πάλι με απεργία στη φάση της διαβούλευσης. Το Υπουργείο Τύπου φέρνει τώρα δυνατότητα για 25% προσμετρώμενους εργαζόμενους και μερική προστασία των δημοσιογράφων, που ήδη εργάζονται στα κανάλια αφού αν μεταφερθούν σε άλλες εταιρίες δεν μπορούν να υπολογιστούν στους 400.
Ως πότε θα συνεχιστεί αυτό το παζάρι της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους καναλάρχες; Μέχρι να καταργηθεί στην πράξη η κρισιμότερη υποχρέωση των αδειοδοτημένων καναλιών;
Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το διαθέτει ουσιαστικά χωρίς αντίτιμο στους καναλάρχες οι οποίοι επίσης χρηματοδοτούνται γενναία μέσω του ΕΚΟΜΕ. Τώρα τους χαρίζει, εκτός από μείωση του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων, άλλη μία παράταση για τις άδειες περιφερειακής εμβέλειας και την δυνατότητα να αγοράζουν μετοχές άλλων εταιριών με αέρα - έναντι διαφημιστικού χώρου και χρόνου και μάλιστα χωρίς να τον τιμολογούν.
Καλούμε τους βουλευτές της συμπολίτευσης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εμποδίσουν την σκανδαλώδη εύνοια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους καναλάρχες, σε βάρος των εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Να διαχωρίσουν αυτές τις ρυθμίσεις – δωράκια, από το πλαίσιο κανόνων που εισάγεται με τον συγκεκριμένο ν/σ στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης και των απολύτως αναγκαίων επιχορηγήσεων για την στήριξη του Τύπου, που οφείλει να επιτελεί λειτουργία της δημοκρατίας.
Η διαφάνεια στην διοχέτευση δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ, με ισοτιμία και εγγυήσεις δεοντολογίας και εργασιακής ομαλότητας, είναι διαχρονική και σταθερή θέση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος αλλά και της ΕΣΗΕΑ. 
Η λίστα Πέτσα και όλες οι ανάλογες λίστες με τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδραίωσε τους δεσμούς της με το μηντιακό σύστημα της χώρας, έως ότου αναγκάστηκε από την ΕΕ να βάλει κανόνες, είναι ντροπή για τη χώρα και την ενημέρωση και πρέπει να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν".

Aνακοίνωση της "Νέας ΕΣΗΕΑ":
νοχή τέλος. Ψέματα τέλος. Απαιτούμε να γίνει ψηφοφορία στο Δ.Σ. για να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων που έγιναν για το θέμα του νεο νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Καλούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ. να παραιτηθεί καθώς οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη απαξίωση. Ήρθε η ώρα για αλήθειες :

1. Το περασμένο Σεπτέμβριο λίγες ώρες μετα την κατάθεση του νομοσχεδίου για διαβούλευση η ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ ζήτησε άμεση συνεδρίαση του Δ.Σ. Στην συνεδρίαση καταθέσαμε πρόταση για στάση εργασίας σε όλα τα δελτία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και απεργία το Σαββατοκύριακο που ακολουθούσε. Η πρόταση μας καταψηφίστηκε καθως οι της πλειοψηφίας είπαν να ζυμωθούμε.

2. Στις συνελευσεις που έγιναν στα κανάλια δεσμευτήκαμε όπως και σε ολες τις συνεδριάσεις ότι η θέση μας είναι, ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι 400 με ΣΣΕ πλήρους απασχόλησης και να μπει και ποσόστωση καθε κλαδου αναφέραμε σαν παράδειγμα 100 δημοσιογραφοι 100 τεχνικοι 100 διοικητικοι και 100 εξ ελευθεριότητας να επιλεγει ο τηλεοπτικός σταθμός τι χρειάζεται για τις ανάγκες του προγράμματος.

3. Σε νέα συνεδρίαση καταθέσαμε πρόταση να γίνει απεργία το ΣΚ που θα πήγαινε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονικη για την ΔΕΘ όπως είχε γίνει και στο παρελθον με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεοπτικες αδειες και εδω η πλειοψηφία του Δ.Σ. καταψήφισε.

4. Ακολούθησε μετα απο μέρες, αφού έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, πρόταση για απεργία την οποία σαν παραταξη δεν ψηφίσαμε. Γιατί θα πεί κανείς; Και η απάντηση είναι ρωτήσαμε αν είναι μια απεργία τουφεκια στον αέρα ή υπάρχει σχέδιο πως θα συνεχίσουμε. Δεν πήραμε απάντηση οπότε ειπαμε στηρίζουμε την απεργία αλλα δεν θα ψηφίσουμε καθως θεωρούμε ότι η πλειοψηφία με την στάση της ήδη εχει ξεπουλήσει τον κλάδο και προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες της αλλού.

5. Όλο αυτό το διάστημα όταν ρωτάγαμε για το θέμα μας λέγανε οτι βρίσκονται σε διαπραγματευσεις και δεν έχουν κάτι νεότερο. Μάλιστα κάποια στιγμή μίλησαν και για έγγραφες βεβαιώσεις που φυσικά δεν έφεραν [ποτε.

 Την Δευτέρα 11.12.22 ως δια μαγείας εστάλει στα μέλη του Δ.Σ. ενα υπόμνημα όπου η πλειοψηφία ξέχασε να μπει μέσα το αίτημα για επαναφορά του 400 σε κάθε κανάλι πληρους απασχολησης. Το οποίο μπήκε αφού έγινε φασαρία και αφού η ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ καταψηφισε το πρωτο κείμενο. Υπάρχουν τα σχετικα mail. Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. την Παρασκευή η κυρία Αντωνιάδου είπε ότι δεν φταίει αυτή αλλα η νομική υπηρεσία και ρωτάμε εμείς όταν της πάνε κάτι δεν το διαβάζει αλλά το βάζει σε ψηφοφορία ; Το ίδιο φυσικα αναρωτιόμαστε και για εκείνους που το ψήφισαν και μετά μας είπαν ότι έχουμε δίκιο.

6. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. και το θέμα μπήκε τελευταίο στην ημερήσια διάταξη, το πλέον σημαντικό θέμα αν είναι δυνατόν. Εκεί ζήσαμε πρωτόγνωρα πράγματα με την πρόεδρο τη ΕΣΗΕΑ να λεει να βγάλουμε μια ανακοίνωση και τίποτα άλλο τον Σταύρο Καπάκο να λεει να ρωτήσουμε τους εκπροσωπους για απεργία την Δευτέρα. Η Μαρία Αντωνιάδου δε μας άφησε άφωνους όταν ενω μιλούσαμε για το θέμα του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ μας έκανε επίθεση γιατί δεν έχουμε πάρει θέση για το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, σε μια προσπάθεια να στρέψει αλλού την συζήτηση. Φτάσαμε δε, στο σημείο, οι εκπρόσωποι των καναλιών που είχαν προσκληθεί στην συνεδρίαση να περιμένουν απο τις 16.30 για να τους σταλεί Link στις 18.30 και δυο λεπτά μετά να πει η πρόεδρος ότι τελειώνει η συνεδριαση. Επικαλούμαστε τους εκπροσώπους.

7. Η παρωδία συνεχίζεται όμως, καθώς μέλος του Δ.Σ. (Μάχη Νικολάρα) κάλεσε αργα το απογευμα του Σαββατου εκπροσώπους να τους ρωτήσει αν θελουν απεργία οι συνάδελφοι χωρίς βέβαια να εχει ενημερωθει ο κόσμος αλλα και οι ιδιοι οι εκπρόσωποι για την κατάσταση. Χωρίς να του έχει πει

Η πλειοψηφία λοιπον ξεγέλασε μια αφορά τον κλάδο οταν το 400 εγινε 340 τώρα όμως δεν μπορεί πλέον γιατί πάμε στο 300 και φυσικά αν πει οτι εξαιρέθηκαν οι δημοσιογράφοι θα είναι ένα μεγάλο ακόμα ψέμα. Καθώς δεν διασφαλίζει τις θέσεις και παραλληλα χωρίζει σε δύο κατηγορίες τους δημοσιογράφους των καναλιών.

Αυτη η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο Μαρια Αντωνιάδου - Σταύρος Καπάκος και αυτό γιατί αυτοί διαχειρίστηκαν το θεμα εδω και 3 μήνες. . Αν θεωρούν ότι λέμε ψέματα ας ψηφίσουν λοιπόν την πρόταση μας να δοθούν όλα τα πρακτικά στην δημοσιότητα.

ΥΓ διαβάσαμε την ανακοίνωση της Συσπείρωσης φανταζόμαστε ότι την απάντηση σε όσα γράφει δίνουν τα πρακτικά της ΕΣΗΕΑ, είπαμε το ψέμα έχει κοντά ποδάρια."