ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

«Προληπτική λογοκρισία» για Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ


Αποσύρεται από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Ντουμπάι, μετά από παρέμβαση του προξενείου του Αζερμπαϊτζάν στα Αραβικά Εμιράτα, η ταινία του Θωμά Σίδερη «Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», την οποία διανέμει η NEW STAR. Για «προληπτική λογοκρισία» κάνει λόγο ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, σχολιάζοντας αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.
Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Leila Masinaei στον κ. Σίδερη, η κριτική επιτροπή είχε αποφασίσει ομόφωνα να απονείμει το βραβείο καλύτερου διεθνούς ντοκιμαντέρ στα «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Η ταινία πραγματεύεται την έξοδο των Αρμενίων από τις πατρογονικές τους εστίες μετά από την «εύθραυστη» συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε στην περιοχή. Το ντοκιμαντέρ έχει χαρακτήρα αντιπολεμικό, με τον ίδιο τον Σίδερη να δηλώνει ότι είναι ενάντια σε κάθε μορφή βίας και πολέμου. Με αυτή την ιδεολογική αφετηρία, ο Σίδερης προσπαθεί να κατανοήσει και τις δύο πλευρές, αποτυπώνοντας τις μαρτυρίες των στρατιωτών και των απλών ανθρώπων της περιοχής.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι το αζέρικο προξενείο, βλέποντας μόνο το τρέιλερ της ταινίας, θεωρεί πως το φιλμ μεροληπτεί υπέρ των Αρμενίων. Αυτές οι απόψεις μόνο εικασίες μπορούν να θεωρηθούν, καθώς η ταινία δεν έχει προβληθεί στο Ντουμπάι και το προξενείο έχει παραδεχτεί ότι έχει δει μόνο το τρέιλερ. Τα ρόδια που αναφέρονται και στον τίτλο της ταινίας είναι εξάλλου ένα σύμβολο ειρήνης και καλοτυχίας.

«Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» έκαναν την πρεμιέρα τους στο 24ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα έκαναν πρεμιέρα στη Μέση Ανατολή με την προβολή της ταινίας την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στο Ντουμπάι.

Η ταινία που συνεχίζει το ταξίδι της στα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, προξενεί ποικίλες αντιδράσεις και αποτελεί πεδίο για γόνιμες συζητήσεις, εξαιτίας των εστιών πολέμου και βίαιων αναταραχών που σημειώθηκαν το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα. Όταν όμως αυτές οι αντιδράσεις υψώνουν τοίχους αντί να χτίζουν γέφυρες, τότε μιλάμε για κάτι πιο βαθύ, πιο συντηρητικό και περιοριστικό ως προς την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και την ελευθερία γενικότερα.

Το ντοκιμαντέρ «Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» προβλήθηκε σε συνεργασία με την Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος και το περιοδικό Αρμένικα στο STUDIO new star art cinema την 1η Ιουνίου του 2022. Εκείνη τη μέρα ακολούθησε συζήτηση με τους Τιγκράρν Μκρτσιάν, Πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα, Εκπρόσωπο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Εκπρόσωπο του περιοδικού Αρμενικά και Θωμά Σίδερη, δημιουργό του ντοκιμαντέρ.