ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Οπαδικά τα Νέα;


Συνηθίσαμε "Τα Νέα", ακόμα και μετά την αλλαγή της ιδιοκτησίας τους, να προβάλουν στα πρωτοσέλιδά τους τα αθλητικά θέματα με ενημερωτικό πνεύμα, δηλαδή δημοσιογραφικό. Τελευταία το πνεύμα των προβολών έχει αλλάξει, έχει γίνει μεροληπτικό, κατά κάποιο τρόπο οπαδικό. Έναν τρόπο που έχει συλλογικό χρώμα. Προσέξτε:
** Την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, στη βασική πρωτοσέλιδη προβολή αθλητικού θέματος η εφημερίδα εκφράζει τη θέση τού Ολυμπιακού στη διαμάχη του με την ΕΠΟ, υπό την προεδρία τού Μπαλτάκου. Γράφει: «Επιστολή Μαρινάκη σε Μπαλτάκο – Η Super League δεν στηρίζει αποφάσεις δυνητικά επιζήμιες για την ΕΠΟ» (στη Super Leagoue είναι πρόεδρος το μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακου).
** Τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, προβάλλει το σπουδαίο σερί τού Παναθηναϊκού (ένατη διαδοχική νίκη, 1-0 τον Άρη ύστερα από γκολ στις καθυστερήσεις) με πρωτοσέλιδο χτύπημα-τσούχτρα: «Παναθηναϊκός-Άρης 1-0: Εννιά συνεχείς νίκες με απίστευτη ρέντα και.. μισή ευκαιρία».
** Στην έκδοση της Τρίτης, 25 Οκτωβρίου, η εφημερίδα τής Αλτερ Εγκο προβάλλει τη νίκη τής ΑΕΚ στη Λιβαδειά με έναν υπαινιγμό για το τρόπο που διαμορφώθηκε το τελικό σκορ: «Λεβαδειακός- ΑΕΚ 0-2: Διαφωνία με το... VAR για το δεύτερο γκολ».
Η προβολή από πολιτική εφημερίδα αθλητικών θεμάτων ιδωμένων από μία συλλογική σκοπιά είναι ασυνήθιστη, αν όχι πρωτόγνωρη. Θα μπορούσες να το θεωρήσεις δημοσιογραφική ακεραιότητα, η οποία τολμάει να πει την αλήθεια –σε όποια αλήθεια εκείνη πιστεύει– χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Αλλά μπορούν Τα Νέα να έχουν την ίδια ευθύτητα για όλα και με όλους;
Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Έστω ότι ο Ολυμπιακός έχει εννέα διαδοχικές νίκες (ορισμένες αυτό που λέμε «οριακές») και την ένατη να την πετυχαίνει με γκολ στο 91’ . Και υποθέστε ακόμα ότι Τα Νέα βγαίνουν με χτύπημα στην κορυφή της πρώτης σελίδας: «Ολυμπιακός-Άρης 1-0: Εννιά συνεχείς νίκες με απίστευτη ρέντα και.. μισή ευκαιρία».
Ποιος δημοσιογράφος θα το έκανε χωρίς προηγουμένως να είχε μετρήσει τα βήματα από το γραφείο του έως το λογιστήριο;

ΥΣΤΕΡOΓΡΑΦΟ: Βέβαια, το «μισή ευκαιρία» δεν είναι αλήθεια. Ευκαιρίες στο Παναθηναϊκός-Άρης υπήρξαν και το να υποστηρίζεις το αντίθετο είναι έλλειψε αντικειμενικής κρίσης. Προφανώς ηθελημένα.