ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Μητσοτάκης στη θέση Καραμανλή;


Πού θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επόμενες εκλογές; Οι δύο από τους τρεις νομούς όπου δικαιούται να πολιτευθεί είναι βέβαιο πως θα είναι στην περιφέρεια. Η Κρήτη πρέπει να θεωρείται βέβαιη για λόγους συμβολικούς και από εκεί και πέρα ο Εβρος ή η Ροδόπη είναι πιθανόν να είναι η δεύτερη επιλογή. Θεωρείται, ωστόσο, απίθανο να κρατήσει ο πρωθυπουργός την έδρα σε κάποιον από αυτούς τους νομούς. Συνεπώς, η τρίτη επιλογή θα είναι αυτή που θα τον βγάλει και βουλευτή. Η μία περίπτωση είναι στην Αττική.
Οπου αποφασίσει, πάντως, να κρατήσει την έδρα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δημιουργηθεί ανισορροπία με τους υπάρχοντες βουλευτές, κάτι που δεν το θέλει και ο ίδιος. Στο πλαίσιο αυτό ένα σενάριο είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μεταφερθεί στη συμπρωτεύουσα στην περίπτωση που ο Κώστας Καραμανλής αποφασίσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Για το τι μπορεί να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός σας έχω ξαναγράψει παλαιότερα και δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Στην περίπτωση, όμως, που ο Καραμανλής δεν περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., τότε το κενό του μπορεί να καλυφθεί από τον πρωθυπουργό, καθώς πλην του συμβολισμού δεν θα δημιουργήσει και κάποια τοπική ανισορροπία.
Εάν πάντως το συγκεκριμένο σενάριο δεν ενεργοποιηθεί και ο πρωθυπουργός επιλέξει το λεκανοπέδιο, μία πιθανή εκλογική περιφέρεια για να πολιτευτεί και να κρατήσει την έδρα είναι η Β΄ Πειραιά. Τη σημειολογία δεν χρειάζεται να την αναλύσω, καθώς πρόκειται για περιοχή με έντονα λαϊκά χαρακτηριστικά και όσο πάμε προς τις εκλογές η Ν.Δ. θέλει να ενισχύσει τα ερείσματά της σε αυτά τα ακροατήρια.

Σταύρος Παπαντωνίου
Θεωρείο / Καθημερινή