ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Πάτσης: Νομίζετε ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτια του;


Τι δηλώνει ο τέως «γαλάζιος» και νυν ανεξάρτητος βουλευτής λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο. της Ν.Δ.


Πυκνές οι εξελίξεις της υπόθεσης γύρω από τον βίο και την πολιτεία του διαγραφέντος «γαλάζιου» βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση. Οι αποκαλύψεις σε βάρος του σχετικά με την υπόθεση με τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποίακαταγγέλλεται ότι αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους αλλά και τις απευθείας αναθέσεις κοντά στο 1 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει εισπράξει μέσω ΕΛΤΑ για νομικές συμβουλές επιφέρουν νέο «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.
Ο Ανδρέας Πάτσης παραχώρησε συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης στο τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και εξέθεσε τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία.
«Η δραστηριότητα μου είναι γνωστή, δεν ήρθα ξαφνικά σε αυτόν τον κόσμο. Νομίζετε ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτια του; Μόνο το κόμμα μου το ήξερε; Όλη η Ελλάδα ήξερε την δράση μου», είπε και πράγματι εκ του αποτελέσματος χρειάστηκαν δύο χρόνια για να φτάσει το Μαξίμου να αντιδράσει.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, είπε στον ΑΝΤ1 προσπαθώντας να δικαιολογηθεί: «Όταν όλες αυτές οι ξένες εταιρείες δημοσιοποιήθηκαν, κανείς δεν είπε στον νέο δικηγόρο ότι υπάρχει κάτι παράνομο. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως υπήρχε τέτοιο πρόβλημα» για το ασυμβίβαστο που υπάρχει για έναν βουλευτή και την συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία.

Ο αποπεμφθείς βουλευτής της Ν.Δ. επέλεξε να διατηρήσει τις γέφυρες με το κόμμα της Πειραιώς λέγοντας ότι «η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν ολόσωστη» και φυσικά είπε πως για το σκηνικό που δημιουργήθηκε φταίει η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να “χτίσει” μια νοσηρή ατζέντα, ενώ ο πρωθυπουργός δίνει τις μάχες του».


Για τις εταιρείες διαχείρισης οφειλών δανειοληπτών που κατέχει και τις άλλες επαγγελματικές σχέσεις του νομικού γραφείου του με οργανισμούς του Δημοσίου, όπως τα ΕΛΤΑ και Νοσοκομεία, ο Α. Πάτσης, δεν είδε κάτι... μεμπτό.

«Ο “Πλάτωνας” είναι ελληνική εταιρεία, πώς δεν έχει παρουσία εδώ στην Ελλάδα; Δεν ήταν ούτε κεραυνός εν αιθρία ούτε ανακάλυψε κανείς την Αμερική. Μετά το πρώτο πόθεν έσχες μου ως βουλευτής, έγινε καταγγελία, έγινε έρευνα για 8 μήνες και βγήκε πόρισμά και προέκυψε πως όλες οι εταιρείες είναι νόμιμες. Όλοι γνώριζαν την δράση μου», είπε και πρόσθεσε πως είναι «άλλο το παράνομο και άλλο το παράλογο, άλλο το λάθος και άλλο το εσκεμμένο λάθος».

Επί του θέματος, απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων τόνισε πως «η πρώτη καταγγελία ήταν για μια τράπεζα και για συμμετοχή σε μια εξωχώρια εταιρεία. Ήταν δική μου η εξωχώρια εταιρεία. Αυτό ελέγχθηκε από την Βουλή. Κανένας δεν μου είπε ότι αυτό ήταν παράνομο. Το πόρισμα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής έβγαλε πόρισμα απαλλακτικό για μένα, μετά από την έρευνα από ελεγκτική εταιρεία» και συμπλήρωσε «αν το μεμπτό στην πολιτική μου διαδρομή είναι πως αυτές οι εταιρείες είναι δικές μου και θα έπρεπε να τις μεταβιβάσω στα παιδιά μου, ας είναι…».

Λίγο αργότερα ήρθε και το επιχείρημα: «δεν γνωρίζω τα πάντα».

«Δικηγόρος είμαι, αλλά δεν ασχολούμαι με τα πάντα και δεν γνωρίζω τα πάντα. Από την ώρα που έγινα βουλευτής και έγινε έλεγχος, ουδείς με πήρε ένα τηλέφωνο να πεις “ξέρεις κάτι, αυτό δεν πρέπει να είναι έτσι”», υποστήριξε.

Αναφορικά με την εταιρεία διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών δανειοληπτών, ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε πως όλα έγιναν νόμιμα, λέγοντας «υπήρξα συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς για πολλά χρόνια. Το 2010 η Τράπεζα αποφάσισε ένα κομμάτι αποσβεσθέντων δανείων, διαγραμμένων δανείων, που δεν μπορούσε να εισπράξει η τράπεζα, παρά όλες τις προσπάθειες που έκανε, να το πουλήσει. Η Τράπεζα μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν ως δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτή είναι η μία και μοναδική συναλλαγή που έκανε αυτή η εταιρεία. Αυτή η εταιρεία είχε μια οδηγία, να μπει σε διαδικασία τηλεφωνικής όχλησης, σε ενημέρωση των ανθρώπων αυτών, να κάνει μια προσφορά για μείωση του ποσού κατά 60% και πάνω και αν υπήρχε κάποια εξόφληση, μπορούσαν να πάρουν και απόδειξη εξόφλησης του δανείου οι άνθρωποι».

Τέλος, αρνήθηκε πως έχουν γίνει από την εταιρεία του πλειστηριασμοί ακινήτων λόγω οφειλών, επιμένοντας πως «επιστολές στέλνονταν στους οφειλέτες, εξώδικα δεν μπορούσαν να σταλούν, εξώδικα είχε στείλει ήδη η Τράπεζα».

«Για την συνεργασία μου με τα ΕΛΤΑ έγινε ερώτηση στην Βουλή πριν από 10 μήνες. Τώρα έγινε θέμα για αυτό; Κάκιστα παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ. Ο άνθρωπος για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε. Η συνεργασία μου με τα ΕΛΤΑ ξεκίνησε το 2020, βγήκε και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν είναι κρυφό. Η συμφωνία των ΕΛΤΑ είναι με μεγάλη δικηγορική εταιρεία του εξωτερικού, που εκπροσωπεί το γραφείο μου», απάντησε ο Ανδρέας Πέτσης σε σχετική ερώτηση.

Συνέχισε λέγοντας «συμβάσεις δεν έχει υπογράψει το γραφείο μου με κανένα νοσοκομείο. Προβλέπεται όμως πουθενά αναστολή του δικηγορικού επαγγέλματος; Ότι παρείχα τις νομικές μου υπηρεσίες σε οργανισμούς, όπως τα ΕΛΤΑ ήταν κάτι νόμιμο, όπως νόμιμο είναι και πως έχω τρεις εταιρείες με έδρα στην Κύπρο».

Σχετικά με το ύψος της αμοιβής του 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα ΕΛΤΑ, που όπως είπε αποτέλεσμα συμφωνίας, ο κ. Πάτσης υποστήριξε πως οι 800.000 ευρώ αποδόθηκαν απευθείας στην ξένη εταιρεία την οποία εκπροσωπούσε στην Ελλάδα, για αυτήν και για άλλες υποθέσεις, λέγοντας πως η δική του αμοιβή είναι αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας με την ξένη εταιρεία, λέγοντας πάντως ότι από την συμφωνία με τα ΕΛΤΑ το ποσό που εκείνος εισέπραξε ήταν μικρότερο από τις 180.000 ευρώ που αναφέρονται σε καταγγελίες και δημοσιεύματα.
  • Με πληροφορίες από ΕφΣυν