ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Από Αύγουστο χειμώνα


Winter is Coming

Αν είστε τυχεροί, αυτή τη στιγμή μας διαβάζετε από κάποια παραλία, αν όχι, η ζέστη σάς βρίσκει στα πυρωμένα μπετά μιας μεγαλούπολης. Το πιθανότερο είναι ότι τo κειμενάκι που φιλοξενείται στη σελίδα 6 της «Εφ.Συν.» δεν θα το διαβάσετε στην έντυπη μορφή του, εκτός και αν ανήκετε στους πιστούς του χαρτιού, που πρέπει να τους προσέχουμε για να τους έχουμε. Οπου και να ‘στε, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να σας απασχολήσει ντάλα καλοκαίρι είναι τι μας περιμένει από χειμώνα. «Κι όμως, μην έχετε αμφιβολία, ο χειμώνας έρχεται και υπόσχεται ότι θα είναι κτηνώδης και διχαστικός», προειδοποιεί ο Economist, τσιτάροντας την ατάκα που έγινε διάσημη από την τηλεοπτική μεταφορά του επικού «Game of Thrones».

Οσο και αν το καταχωνιάζουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, το φάντασμα της ενεργειακής κρίσης δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε ούτε στις διακοπές. «Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν μυρίζονται ακόμα την καταστροφή, αλλά στις αγορές τα προειδοποιητικά σημάδια χτυπάνε κόκκινο», συνεχίζει το ίδιο άρθρο με τίτλο «Ο ευρωπαϊκός χειμώνας της δυσανεξίας», απαριθμώντας όσα ξέρουμε, αλλά προτιμάμε να ξεχάσουμε για λίγο. Οπως ότι οι τιμές παράδοσης φυσικού αερίου για τον χειμώνα, τα futures της ευρωπαϊκής αγοράς χονδρικής, κινούνται σταθερά προς τα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα, πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του Μαρτίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εφτά φορές υψηλότερα από τις συνήθεις τιμές των τελευταίων χρόνων.

Την ίδια στιγμή που εμείς αγωνιούμε αν θα έχουμε χρήματα για να ζεσταθούμε, να κινηθούμε ή ακόμα και να μαγειρεύουμε τον χειμώνα, οι πολυεθνικές των υδρογονανθράκων γιορτάζουν τον υπετριπλασιασμό των κερδών τους. Γι’ αυτούς η κρίση είναι πράγματι ευκαιρία. Για τους υπόλοιπους... Winter is Coming, που θα έλεγε και ο Τζον Σνόου.

Αφροδίτη Τζιαντζή /  ΕφΣυν