ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο χάκερ - Πώς προσπαθούν να τους παγιδέψουν


Μπαράζ επιθέσεων σε γυναίκες δημοσιογράφους από χάκερ τα τελευταία 24ωρα. Οι επιτήδειοι, είτε επιχειρούν μέσω των προφίλ των δημοσιογράφων να αποκτήσουν πρόσβαση σε αλλα προφίλ, είτε ζητούν από τους ακόλουθούς τους να βάλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά σε αγνώστους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να το επιτύχουν, αφού πρώτα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στα προφίλ των επιλεγμένων στόχων τους (πρόκειται για δημόσια πρόσωπα), στο Instagram, είναι να στείλουν ένα μήνυμα με ενεργό λινκ, ζητώντας από τους ανυποψίαστους ακόλουθους να το πατήσουν, για να το διαβάσουν.
Στη συνέχεια οι χάκερ ανοίγουν κανονικά διάλογο με τα υποψήφια θύματα τους και δεν στέλνουν αυτοματοποιημένα μηνύματα. Προτού κάνουν αυτό αντιγράφουν τον χαρακτήρα που μιλάει ο χρήστης που του έχουν παραβιάσει τον λογαριασμό και αρχίζουν να μιλούν με αυτόν τον τρόπο.
Έτσι αποκτούν άμεσα πρόσβαση και σε αλλα προφίλ, ενώ η πρόσβαση στον πραγματικό κάτοχο καθίσταται αδύνατη. Έπειτα επιχειρούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, στέλνοντας συνήθως το ακόλουθο μήνυμα: «Μπορείς να μου μεταφέρεις στον λογαριασμό 740€; Θα σου βάλω αύριο το πρωί που θα βγάλω νέα κάρτα 760€. Σίγουρα αύριο...».
Η αστυνομική συντάκτρια της ΕΡΤ Κάτια Νιάκαρη κατέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικου Εγκληματος και το ίδιο αναμένεται να πράξει και η συνάδελφός της, Κωνσταντίνα Κλοκοτάρα. Σημειώνεται πως άλλο ένα θύμα των χάκερ είναι ο αστυνομικός συντάκτης του Alpha Δημήτρης Περγελής, όπως επίσης και η δημοσιογράφος του Alpha Μίνα Βάρσου καθώς και ο μετεωρολόγος του ίδιο τηλεοπτικού σταθμού Γιώργος Τσατραφύλλιας.
- από ρεπορτάζ του Φρ. Δρακοντίδη στο protothema.gr (περισσότερα ΕΔΩ)