ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

O Παπαχελάς υπερασπίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας με αιχμές (και) κατά δημοσιογράφων


Προτείνει Κεραμέως και Πιερρακάκη για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία

«Ηταν εύκολο για την κακομαθημένη ιθύνουσα τάξη της χώρας να ξεχνάει τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας στα εύκολα και να μπερδεύει την άνεση της ξενοδοχειακής υποδομής με το σύστημα που δίνει την πραγματική μάχη της πρώτης γραμμής στα πολύ δύσκολα».
Τα παραπάνω γράφει ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς στο άρθρο του με τίτλο "Τεστ επαφής με την πραγματικότητα" όπου υπερασπίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας αφήνιντας αιχμές κατά πολιτικών και δημοσιογράφων. Γράφει ο Παπαχελάς μεταξύ άλλων:
Οι Αγγλοσάξονες χρησιμοποιούν έναν όρο που δεν μεταφράζεται εύκολα στα ελληνικά, το reality check. Θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει «τεστ επαφής με την πραγματικότητα». Ολοι το χρειαζόμαστε, αλλά περισσότερο από όλους οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, και όσοι άνθρωποι ασχολούνται με τα κοινά. 
Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τεστ πραγματικότητας από μια νύχτα στα επείγοντα ενός δημόσιου νοσοκομείου που εφημερεύει. Είναι πραγματικά μια εμπειρία που ξεπερνάει κάθε φαντασία. Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς δίνουν μια πολύ σκληρή μάχη, που μοιάζει ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Είναι προφανώς λίγοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Προσπαθούν να βάλουν τάξη, με αρκετή χρήση της ελληνικής ευρηματικότητας, σε μια χαώδη κατάσταση που θυμίζει περισσότερο χώρα της Μέσης Ανατολής. Οι πολίτες άλλοτε περιμένουν καρτερικά, άλλοτε βγαίνουν από τα ρούχα τους και φωνάζουν σε ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα. Μοιάζουν απελπισμένοι, θυμωμένοι, αλλά ταυτόχρονα και συμβιβασμένοι με την ιδέα πως αυτό που βιώνουν δεν πρόκειται να αλλάξει όσο θα ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
Πρέπει όμως να αλλάξει. Τώρα πια δεν έχουμε δικαιολογίες, άλλωστε. Ηταν εύκολο για την κακομαθημένη ιθύνουσα τάξη της χώρας να ξεχνάει τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας στα εύκολα και να μπερδεύει την άνεση της ξενοδοχειακής υποδομής με το σύστημα που δίνει την πραγματική μάχη της πρώτης γραμμής στα πολύ δύσκολα.

Υ.Γ. 1 Ο Αλέξης Παπαχελάς προτείνει και τους ανθρώπους (από την κυβέρνηση Μητσοτάκη) που μπορούν να μεταρρυθμίσουν το σύστημα υγείας. Είναι η Κεραμέως και ο Πιερρακάκης. Και έχει και το σκεπτικό του: «Εδώ χρειάζονται το μεταρρυθμιστικό (και όχι χωρίς κόστος) πείσμα της υπουργού Παιδείας και η οργανωτική ικανότητα του υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης»

Υ.Γ. 2 Ο διευθυντής της Καθημερινής έχει δίκιο για το... μεταρρυθμιστικό πείσμα της Κεραμέως που πάρα πολλοί όμως θεωρούν ότι είναι καταστρεπτικό για την Παιδεία στη χώρα μας... Ελπίζουμε πως δεν θα εισακουστεί...

Y.Γ. 3 Ο Παπαχελάς δεν παραλείπει να συμ-περιλάβει τον Μητσοτάκη λέγοντας πως χρειάζεται «προφανώς, η απόλυτη βούληση του πρωθυπουργού να εδραιώσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ σε κάτι που αφορά και πονάει όλους τους Ελληνες».