ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Πράσινη ενεργειακή μετάβαση, φουσκωμένοι λογαριασμοί και πράσινα άλογα


Η Ευρώπη κυρίως, αλλά και η Αμερική και η Αφρική και η Ινδία, πλήττονται από τσουνάμι ακρίβειας στα τιμολόγια της ενέργειας. Όλα έχουν ανεβεί στον ουρανό: ρεύμα και φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, καύσιμα για τα ΙΧ αυτοκίνητα, ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακας για τις βιομηχανίες. Κι επειδή τα αγαθά μετακινούνται, οι αυξήσεις «ενσωματώνονται» στα ταμπελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Οι αυξήσεις απειλούν να εκτροχιάσουν την επανέναρξη της διεθνούς οικονομίας μετά την (σχετική…) αντιμετώπιση της πανδημίας, να στραγγίξουν τα έσοδα των νοικοκυριών, να τορπιλίσουν τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» (green transition) σε καθαρές πηγές ενέργειας.
Πράσινη ενεργειακή μετάβαση και πράσινα άλογα… Ενώ ο πλανήτης εκδικείται ανεβάζοντας συνεχώς τη μέση θερμοκρασία, καμιά κυβέρνηση και κανένας διεθνής οργανισμός δεν έχει σαφές σχέδιο για τα μεταβατικά καύσιμα, για τη μακροχρόνια στήριξη όσων γονατίζουν από τους φουσκωμένους λογαριασμούς, για τη γεωστρατηγική αντιμετώπιση ισχυρών παικτών όπως η μεγαλοπαραγωγός φυσικού αερίου Ρωσία ή για τον διεθνή συντονισμό και έλεγχο των ενεργειακών δικτύων.

- από  κείμενο του δημοσιογράφου Γιώργου Ι. Αλλαμανή στο newscenter (διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ)