ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Μπάιντεν σε Τραμπ: «Βούλωσέ το! Είσαι ψεύτης και ρατσιστής»

Χάος στο πρώτο debate για τις εκλογές στισ ΗΠΑ

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, εκατέρωθεν σκληρές εκφράσεις, προσωπικές φραστικές επιθέσεις και αναφορές σε μέλη των οικογενειών τους, ολοκληρώθηκε το πρώτο, χαοτικό, debate για τις εκλογές στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν.
Η τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο..

υποψηφίους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος και έλαβε χώρα στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο συντονιστής Κρις Γουάλας, παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, έχασε τον έλεγχο της συζήτησης από την πρώτη κιόλας στιγμή, καθώς ο Τραμπ μονολογούσε και διέκοπτε τόσο τον Τζο Μπάιντεν όσο και τον ίδιον το συντονιστή, με αποτέλεσμα ο Τζο Μπάιντεν να του ζητήσει «να το βουλώσει».

Μπουρλότο από Τραμπ και ρεκόρ... προσωπικών προσβολών

Oπως γράφει η ΕφΣυν: Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε τροχιά σκληρής σύγκρουσης ανταλλάζοντας βαρύς χαρακτηρισμούς σε μία τηλεοπτική αναμέτρηση που δεν είχε καθόλου… πολιτικό πολιτισμό.

Το κλίμα στο πρώτο ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων ήταν πολύ τεταμένο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να «βάζει φωτιά» σχεδόν από την πρώτη στιγμή, ενώ με τον προσβλητικό του λόγο και τις συνεχείς διακοπές κατάφερε να οδηγήσει την αντιπαράθεση στο χάος, με αποτέλεσμα οι δυο τους να αναλωθούν σε προσωπικές προσβολές και να μην τοποθετηθούν, ουσιαστικά, για τα περισσότερα από τα θέματα της επικαιρότητας. 

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αποκάλεσε τον πρόεδρο τον χειρότερο που είχε ποτέ η Αμερική, σημειώνοντας ότι «τα έκανε θάλασσα, έκανε ελάχιστα» για την οικονομία της χώρας, ειδικότερα τη βιομηχανία. Τον αποκάλεσε, επίσης, «κανίς» του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είναι το κανίς του Πούτιν. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται αμερικανοί στρατιώτες», υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Απαντώντας, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς» και υποστήριξε ότι θα αποδεικνυόταν αδύναμος μπροστά στην εγκληματικότητα και τη βία εάν εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο. «Δεν θες να πεις τίποτα για τον νόμο και την τάξη», επέμεινε απευθυνόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναφέρθηκε και στις σκιές περί διαφθοράς που υπάρχουν για τον γιο του Τζο Μπάιντεν και την εμπλοκή του με ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, αφήνοντας σαφείς αιχμές περί διαφθοράς στη οικογένεια του πρώην αντιπροέδρου της χώρας.

Στην επίθεση ο Μπάιντεν για την πανδημία

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Ντόναλντ Τραμπ για την διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού χαρακτηρίζοντας «ψεύτη» τον πρόεδρο των ΗΠΑ και επισημαίνοντας τις παλινωδίες του Λευκού Οίκου που έχουν οδηγήσει τις ΗΠΑ σε τραγωδία.

«Αλήθεια πιστεύετε τι σας λέει; Ιδιαίτερα μετά τα ψέματα που έχει πει για τον Covid;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Νόμος και τάξη και άνοιγμα στην ακροδεξιά

Στον αντίποδα ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι το σημείο στο οποίο επενδύει πάρα πολλά για να πλήξει τον αντίπαλό του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήγε την κουβέντα αρκετές φορές στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που βγει πρόεδρος ο Μπάιντεν, η κατάσταση θα είναι χαοτική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, απέφυγε να καταδικάσει την ακροδεξιά βία, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για την Φασιστική ομάδα Proud Boys τους κάλεσε να κάνουν πίσω, αλλά να είναι... έτοιμοι.  

«Δεν είναι δεξιό πρόβλημα, είναι αριστερό πρόβλημα», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα έλεγα ότι όλα όσα βλέπω προέρχονται από την αριστερά και όχι από τη δεξιά», συνέχισε. «Πρέπει να κάνουμε κάτι για το θέμα των ‘αντίφα’», υπογράμμισε ο Τραμπ αναφερόμενος σε ακροαριστερές ομάδες.

Μέλη των Proud Boys, μιας ακροδεξιάς οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2016 στη Νέα Υόρκη, ανήρτησαν αμέσως τις δηλώσεις Τραμπ στις σελίδες τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με ένα μέλος της οργάνωσης να γράφει στο Twitter: «Ο Τραμπ ουσιαστικά μας είπε να πάμε να τους γ...ουμε! Αυτό με κάνει τόσο χαρούμενο!».

Ο Τραμπ επενδύει στον φόβο για το αποτέλεσμα των εκλογών

Θα γίνει νοθεία, εκλογικές «απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», ήταν η ατάκα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος διατείνεται εδώ κι εβδομάδες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο που να το τεκμηριώνει, ότι οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα. «Μπορεί να μην ξέρουμε» το αποτέλεσμα προτού «περάσουν μήνες», επέμεινε. Από την πλευρά του ο Μπάιντεν αντέτεινε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να τρομάξει τους ψηφοφόρους γιατί φοβάται ο ίδιος το αποτέλεσμα της κάλπης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τράμπ από τον Αύγουστο ζητούσε να γίνουν τέσσερα ντιμπέιτ και το πρώτο να είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν ξεκινήσει η πρόωρη ψηφοφορία.

Στη συνέχεια, παρότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πράξει το ίδιο.

Για το Παρίσι και το κλίμα

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι  «θα επανενταχθούμε στη συμφωνία του Παρισιού, παρουσιάζοντας παράλληλα διαστάσεις του σχεδίου του για την οικοδόμηση κτιρίων φιλικότερων προς το περιβάλλον και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο αυτό «όχι μόνο δεν θα κοστίσει σε κόσμο τη δουλειά του, αλλά θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε υποσχόμενος «νέες υποδομές» που θα είναι «πράσινες».

Ο Μπάιντεν είπε πως οι ΗΠΑ έχουν «σοβαρό πρόβλημα» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πώς είδαν την τηλεμαχία οι ψηφοφόροι

Το πρώτο ντιμπέιτ θεωρείται ίσως πιο κρίσιμο από τα υπόλοιπα δυο (προγραμματισμένα για τις 15 και 22 Οκτωβρίου), διότι μέχρι τότε θα έχουν ήδη ψηφίσει εκατομμύρια Αμερικανοί. 

Ήδη, άλλωστε, έχουν ψηφίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες με επιστολική ψήφο, ενώ φέτος θεωρείται δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων θα προτιμήσει αυτή την μέθοδο, την οποία… ξορκίζει ο Τραμπ. 

Πριν από το δεύτερο ντιμπέιτ, στις 15 Οκτωβρίου, θα έχουν ανοίξει οι κάλπες σε 25 Πολιτείες, μεταξύ αυτών και αρκετές από τις κρίσιμες, όπως η Φλόριντα, το Οχάιο, η Πενσυλβάνια, το Μισιγκαν, η Αριζόνα, στις οποίες μέχρι τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με μέτρηση του Politico το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει πάρει την απόφαση του για τον εκλεκτό της καρδιάς του και μόνο το 14% είναι οι αναποφάσιστοι. 

Με βάση, τέλος, την πρώτη μέτρηση το 48% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που έκλεψε τις εντυπώσεις, με ένα 41% να ανακηρύσσει ως νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Παράλληλα, στην έρευνα του CBS οι πολίτες εξέφρασαν και την ενόχλησή τους για τον εξαιρετικά τεταμένο και εξαιρετικά «αρνητικό» τόνο του πρώτου αυτού ντιμπέιτ.