ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Προβλέψιμοι και έτοιμοι να παραδοθούν...

Η επίσκεψη Πομπέο στη Ελλάδα -η δεύτερη μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο- αναμφίβολα δεν είναι ασήμαντο γεγονός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πάντα η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη με ισχυρότατα συμφέροντα στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου βρίσκεται η χώρα μας..Ετσι, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η επίσκεψη γίνεται λίγο μετά την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο και την έναρξη των διερευνητικών επαφών ώστε να ξεκινήσει πάλι ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
Αναμφίβολα οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν ρήγμα στις συμμαχίες που έχουν οικοδομήσει μεταπολεμικά και κυρίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα σε δυο κράτη-μέλη του.
Επιθυμούν, συνεπώς, ειρηνική λύση. Μια λύση, όμως, σύμφωνη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν γίνεται να ευνοεί την Ελλάδα σε βάρος των τουρκικών επιδιώξεων. Πίσω, επομένως, από τα λόγια συμπάθειας του Αμερικανού υπουργού προς τη χώρα μας βρίσκεται ο κυνικός ρεαλισμός των συμφερόντων.
Στο πλαίσιο αυτών των συμφερόντων οι Αμερικανοί άδραξαν την ευκαιρία, μετά τους Γάλλους, να πουλήσουν και αυτοί όπλα και στρατιωτικές υπηρεσίες στη χώρα μας, αλλά και να αναβαθμίσουν ουσιαστικά τη δική τους στρατιωτική παρουσία.
Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε όλα και ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας με δημιουργία δεύτερου ναυστάθμου. Το ίδιο πρόθυμη εμφανίστηκε η κυβέρνηση της Ν.Δ. -υπήρχε άλλωστε προεργασία το προηγούμενο διάστημα- να υπηρετήσει την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή αναφορικά με τα ζητήματα ενέργειας.
Ενδεχομένως να τεθεί το ερώτημα: Τι να κάνει η χώρα μας; Να αγνοήσει τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους στην περιοχή; Θα χάσει πολλαπλάσια, καθώς δεν έχει το μέγεθος να σταθεί απέναντι σε μια τέτοια υπερδύναμη και η ενωμένη Ευρώπη απέχει πολύ από το να μπορεί να παίξει τον ρόλο που θα έπρεπε.
Είναι πράγματι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τις ΗΠΑ. Μπορεί όμως να μην είναι ο προβλέψιμος σύμμαχός τους, όπως τους διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του εκεί τον Ιανουάριο. Ούτε έτοιμος να παραδοθεί. Το δικό μας, άλλωστε, εθνικό συμφέρον δεν ταυτίζεται με το αμερικανικό. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

ΕΦ.ΣΥΝ.