ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Τι θα πει δημοσιογράφος; Κατέβα κι εσύ από το λεωφορείο

Ανακοίνωση της «Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων»: Στη σκιά του Χαρδαλιά η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

"3 Μαΐου 2020 Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. «Είναι δικαίωμα, όχι μόνο των επαγγελματιών των Μέσων ενημέρωσης, αλλά του καθενός μας. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να..
μπορούν να επιτελούν το έργο τους ελεύθερα», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, σε δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.
Με άλλοθι όμως την πανδημία στην Ελλάδα οι πρακτικές λογοκρισίας και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης αποτελούν, δυο μήνες τώρα, την κεντρική επιλογή στη στρατηγική της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του ιού. Πρόκειται για μελανή κηλίδα στην επέτειο, με την ΕΣΗΕΑ να αυτοκαταργείται.
Η εργοδοτική ασυδοσία καθιερώνεται ως δίκαιο του Τύπου και η διαπλοκή κάνει πάρτι με λάφυρο τις εργασιακές σχέσεις, τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Η Κυβέρνηση χορηγεί διαφημιστικά πακέτα και πολιτικό χρήμα πολύ σχολαστικά, για να εμπεδώσει ο λαός την ατομική του ευθύνη.
Από τα τέλη Φεβρουαρίου διευθυντές Μέσων Ενημέρωσης όμως γνωρίζουν την «ασύμμετρη απειλή» από τους… γείτονες στα σύνορα του ΄Εβρου και από τον ιό που σκοτώνει.. Η πληροφόρηση δίνεται μια εβδομάδα πριν εκδηλωθούν από την πλέον επίσημη και υψηλή πηγή, που ζητάει, αν δεν απαιτεί… αυτοσυγκράτηση σε πρωτοσέλιδα και δελτία ειδήσεων.!..
Οι εξελίξεις που μεσολαβούν είναι ραγδαίες:
-Στην Ελλάδα του κορωνοιού η καραντίνα ξεκινάει από την ενημέρωση, με την κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από το καθημερινό πάνελ του φόβου. Επιτρέπονται ΜΟΝΟ πέντε ερωτήσεις την ημέρα οι οποίες υποβάλλονται εγγράφως εκ των προτέρων για να ετοιμάσουν τις απαντήσεις τους για τις 6 το απόγευμα οι αρμόδιοι!.. Η τηλεοπτική μετάδοση μόνο με κάμερες της ΕΡΤ, που δίνει την εικόνα δωρεάν σε όλα τα δίκτυα ως ευγενική χορηγία, με πρόσχημα την αποφυγή συνωστισμού. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση συμμετέχει στη διαδικασία ως κέντρο της χειραγώγησης.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει όμως και για τα θέματα της οικονομίας και της αγοράς στα διάφορα υπουργεία. Οι διαπιστευμένοι συντάκτες «τρώνε» πόρτα διότι οι υπουργοί βγαίνουν μόνα στα κανάλια. Ας τα μάθουν κι οι δημοσιογράφοι από την τηλεόραση είναι η προχωρημένη άποψη.
-Καθιερώνεται , με πρόταση και της ΕΣΗΕΑ η αναστολή των συβάσεων εργασίας των δημοσιογράφων, οι οποίοι όμως υποχρεώνονται από τους εργοδότες να δουλεύουν από το σπίτι με τηλε-εργασία και χωρίς δικαίωμα υπογραφής στα κείμενα τους. Διότι απλά απαγορεύεται.
-H πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ- σύμπραξη Σύριζα με ακροδεξιά στοιχεία και άλλους- με ανακοίνωση της καταργεί την απρόσκοπτη πρόσβαση ΟΛΩΝ των δημοσιογράφων στις πηγές και στο ρεπορτάζ. Η ανακοίνωση-μνημείο στις 23 Μαρτίου 2020 λέει ύστερα από συμφωνία με την Αστυνομία: «Η ταυτότητα μέλους της Ένωσης δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση(..!) όλων των μελών, παρά μόνο των δημοσιογράφων που εργάζονται και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης».
Ποιοι όμως εργάζονται, ποιοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή το καθορίζουν πλέον ΜΟΝΟ οι εργοδότες.
Η επόμενη φάση με αφετηρία την Πρωτομαγιά είναι η εκ περιτροπής ενημέρωση (..!) με ανάλογη απασχόληση. Δηλαδή η μερική ανεργία και για όσους είχαν ακόμη δουλειά έρχεται να προστεθεί στους μακροχρόνια άνεργους κα απλήρωτους συναδέλφους.
Όσοι δημοσιογράφοι τολμούν- δύο μήνες τώρα- να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι, χωρίς άδεια του εργοδότη, αφού η ΕΣΗΕΑ τους κατήργησε τις ταυτότητες έχουν να κάνουν με το δόγμα Χαρδαλιά. Τα όργανα τους κόβουν κλήσεις για… τροχαία παράβαση. Ακόμη κι αν κυκλοφορούν με τα πόδια.
Αν τολμήσουν να πάρουν το λεωφορείο τότε τους κατεβάζουν με το ζόρι όπως έγινε προχθές στο λεωφορείο της γραμμής στην Καλλιθέα. Και τους κόβουν κλήση που προβλέπει και αφαίρεση … πινακίδων(!..). Μέχρι στιγμής δεν ακούγεται κάτι για πρακτικές του Ν. 4000 , με ΠνΠ, ώστε να τους κρεμάνε και μια ταμπέλα στο λαιμό.
03/05/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
"