ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Κάγκελο οι σεφ!

O τουρισμός, η ανάπτυξη, οι εκλογές και τα… άδεια ταμεία!

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Κάθομαι εγώ τώρα και μιλάω με τη φίλη μου τη Μαίρη, η οποία εξακολουθεί να είναι κάτοικος Παγκρατίου. Εγώ δεν είμαι πια, την έκανα από εκεί, με χίλιες εκατό καντήλες γιατί το τύπου παριζιάνικο καρτιέ στο οποίο έμενα είχε μεταμορφωθεί σε Τρούμπα. Σε..
Τρούμπα χιπστεράδικη αν θέλω να είμαι ακριβής, αλλά τέλος πάντων καταλαβαινόμαστε…
Μιλάει η Μαίρη και μου λέει ότι δυο γνωστοί της σεφ, που είχαν κανονίσει σαιζόν ο ένας στη Σαντορίνη και ο άλλος σε ισπανικό θέρετρο, έμειναν εντελώς ξεκρέμαστοι λόγω κορωνοϊού. Τους πήραν τηλέφωνο τρεις μέρες πριν μπουν στ’ αεροπλάνα και τους είπαν ότι τα συμβόλαιά τους ακυρώνονται και ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία και άμα περάσει αυτός ο διάολος τα ξαναλέμε και άμα θέλετε να φάτε ρίζες και πέτρες έχουμε μπόλικες να σας στείλουμε. Κάγκελο οι σεφ!
Το ωραίο μάλιστα ήταν πως μένανε μαζί κάπου σε μια πάροδο της Μερκούρη, κοντά στο Βασιλόπουλο και είχανε ειδοποιήσει και τη σπιτονοικοκυρά ότι θα της αδειάζανε το σπίτι.
«Και φύγανε τελικά;», ρώτησα τη Μαίρη.
«Πού θες να ξέρω», μου απάντησε. «Έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης!»
Τα γράφω όλα αυτά τα δυσοίωνα, διαβάζοντας αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN. Ο οποίος Κυριάκος Μητσοτάκης επειδή είναι αφεντικό και είναι δικό του το μαγαζί και έχει κερδίσει και εκλογές μην το συζητάμε, δεν αισθάνεται την ανάγκη να φλομώσει τον κόσμο στο ψέμα όπως ο ακαταπόνητος παραμυθατζής Χάρης Θεοχάρης. Βγήκε λοιπόν και είπε λέξη προς λέξη:
«Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».
Να το ξαναγράψω; Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου. Επομένως όλες αυτές οι εξυπνάδες ότι έρχονται να μας σώσουν οι τετράτροχοι τουρίστες που θ’ αφήσουν τα εκατομμύρια λέβα και λέκια και δηνάρια για να τιγκάρει ο κρατικός κορβανάς αντιστοιχούν μάλλον σε όνειρα θερινής νυκτός (12 με 6 το πρωί, που απαγορεύεται η κυκλοφορία!) και όχι σε κάποια ρεαλιστικά σενάρια που έχουν κάποια, μακρινή έστω σχέση με την πραγματικότητα.
Αν, λέω αν πάνε όλα καλά και ανοίξουμε την 1η Ιουλίου, θα πάμε για μια σαιζόν κουτσουρεμένη και κολοβωμένη και για νούμερο τουριστών επταψήφιο. Και τα έσοδα δεν θα φτάσουν ούτε για ζήτω. Ένα σωρό κόσμος που υπολόγιζε σε αυτά τα λεφτά για να βγάλει χειμώνα δεν θα τσουλήσει (στο καλύτερο σενάριο πάντα) ούτε ως τα Χριστούγεννα κι αν περιμένει ενίσχυση από το δημόσιο ταμείο για να μην κοιμάται κάτω απ’ τα γιοφύρια, λυπάμαι πολύ αλλά ψώνισε από σβέρκο. Το ταμείον θα είναι μείον λόγω της έλλειψης τουριστών και οι Ευρωπαίοι δεν είναι πολύ πρόθυμοι να παραστήσουν τους αυτοφωράκηδες κανενός κερατά…
Οπότε εκλογές; Οπότε είτε εκλογές ατάκα κι επί τόπου μέσα στον Ιούλιο, πριν σκάσει μύτη ο Αρμαγεδδών και συνακόλουθα δεύτερη μάχη κατά τον Σεπτέμβριο μέσα στη θολούρα, είτε αναμονή για το 2021 (ή αρχες 2022) όπου νομοτελειακά θα προκύψει ανάπτυξη. Αν δεν προκύψει στο μεταξύ καμιά καινούρια γυροβολιά μεταλλαγμένου ιού και χάσουμε οριστικά τα’ αυγά και τα πασχάλια!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr