ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

KΕΔ: Πειραματόζωα σε ανοσία αγέλης θέλουν τους δημοσιογράφους

Ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας των ΜΜΕ και ειδικά στη Βουλή για τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Αναλυτικά:
εσιτάλ ανευθυνότητας σε σχέση με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, στους οποίους καλούνται με διευθυντική εντολή και με..
συνοπτικές διαδικασίες να επιστρέψουν οι δημοσιογράφοι, δίνει τις τελευταίες μέρες η πλειοψηφία των 6 στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Αποτελεί υποχρέωση των εργοδοτών και των διοικήσεων να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και να διαμορφωθούν ανάλογα οι χώροι αλλά οι πρόθυμοι στο ΔΣ συμμετέχουν σε άλλες μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων.
Μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού αποτελεί το περιεχόμενο της τελευταίας … διεκπεραιωτικού χαρακτήρα επιστολής που εστάλη προς τους εκπροσώπους του Μεικτού από το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για επιστολή η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των συναδέλφων που, εν μέσω πανδημίας, εργάζονται από την πρώτη στιγμή μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Με το τρόπο αυτό η πλειοψηφία αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στους εκπροσώπους των συντακτών, για τον αυστηρό έλεγχο που θα πρέπει να προηγηθεί στους χώρους εργασίας, σε εφαρμογή των ειδικών οδηγιών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας (γενικές προβλέψεις κτιριοδομικού κανονισμού, παρουσία εργαζομένων στα γραφεία ανάλογα με τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα, προϋποθέσεις ορθής λειτουργίας των κεντρικών μονάδων κλιματισμού, επαρκής φυσικός εξαερισμός, δωρεάν διάθεση μασκών και αντισηπτικών από τις επιχειρήσεις, συχνές απολυμάνσεις κ.λ.π), ώστε οι συνάδελφοι να είναι ασφαλείς.
Με την ανοχή των «6» στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, οι πολιτικοί τοποτηρητές των δημόσιων ΜΜΕ ( ΕΡΤ, ΑΠΕ, Βουλή, ΓΓ Ενημέρωσης κ.α.) και οι εργοδότες-διευθυντές των εφημερίδων, των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων ΜΜΕ, ακολουθώντας την κεντρική κατεύθυνση για «ανοσία της αγέλης», οδηγούν τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση (συντάκτες, τεχνικούς, διοικητικούς κ.α.) σε ένα παιχνίδι …ρώσικης ρουλέτας. Προφανώς, θεωρούν ότι οι συνάδελφοι προσφέρονται για πειραματόζωα στην άνευ όρων έξοδο -και χωρίς εργοδοτικά έξοδα- από τους περιορισμούς.
Συγκεκριμένα:
1.Στη Βουλή των Ελλήνων, η αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών με 70 συντάκτες, δεν επαρκεί πλέον για ασφαλή εργασία, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες μετά την πανδημία. Το θέμα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις δεδομένου ότι γνωστοποιήθηκε πως επίκειται δημοσιοποίηση των Πόθεν Έσχες των πολιτικών. Η επεξεργασία των στοιχείων αυτών, αποτελεί ειδική εργασία που δεν μπορεί να γίνει από τους συναδέλφους, ούτε στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ούτε με τηλε-εργασία.
Μετά από διαμαρτυρίες και διαβήματα, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας, μετέθεσε για την προσεχή Δευτέρα τις σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό όμως δεν αρκεί.
2. Στην ΕΡΤ, η διοίκηση, μετά τον σάλο από τον... επικήδειο αρχείου σε Μίκη Θεοδωράκη και Ειρήνη Παππά, για τον …πρόωρο χαμό τους (!), δεν ξέρει που να κρυφτεί και για ξεκάρφωνα έχει καθιερώσει την ώρα της.. χλωρίνης, νομίζοντας πως έτσι καθαρίζει!..
Το κεντρικό στούντιο του Πρώτου προγράμματος όμως είναι τυφλό χωρίς εξαερισμό. Ο κλιματισμός δεν δουλεύει. Μένει ανοικτή η πόρτα -μεταξύ των εκπομπών- για να ανανεωθεί η ατμόσφαιρα ( από τον… καθαρό «αέρα» του διαδρόμου) αλλά και πάλι υπάρχει θέμα.
Με τον καύσωνα που έρχεται από την άλλη εβδομάδα, προμηνύεται κόλαση για εργαζόμενους και μηχανήματα. Και τα ίδια γίνονται παντού.
Το δίδυμο Ζούλα-Γαμπρίτσου επιδίδεται όμως με πάθος σε εξαγορές συναίνεσης στις αυταρχικές επιλογές της, με ζούλα υπερωρίες επιλεκτικά σε εργαζόμενους, ακόμη και σε κατ οίκον εργασία.
Οι δημοσιογράφοι όχι μόνο εξαιρούνται από υπερωρίες αλλά μπαίνουν στον κουβά του προγράμματος, με νέα ωράρια και γρήγορα θα περισσεύουν, με τις στρατιές συμβούλων και άλλων που εμφανίζονται κάθε μέρα.
3. Στον περιορισμένο χώρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και δίχως να βεβαιώνεται οποιοσδήποτε έλεγχος σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, ζητείται η φυσική παρουσία των συναδέλφων στα γραφεία, χωρίς να δίνονται οι σχετικές εγγυήσεις.
Με απαίτηση της διευθύντριας σύνταξης του ΑΠΕ που τρελαίνεται να διατάζει κόσμο, κλιμακώνεται η επαναφορά των συναδέλφων (διεθνείς ειδήσεις, βάρδιες κ.α) στους ίδιους ορόφου. Δεν λογαριάζει κανείς ούτε πως θα μετακινούνται, ούτε που θα δουλεύουν, ούτε πως θα είναι ασφαλείς.
4. Στις εφημερίδες και τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ουδείς γνωρίζει και μπορεί να διαβεβαιώσει ποιες ακριβώς θα είναι συνθήκες επανόδου των συναδέλφων στους χώρους εργασίας.
Η σύμπραξη της διαπλοκής στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ δεν τολμάει να υιοθετήσει ούτε τις χλιαρές «απειλές» Βρούτση κατά των εργοδοτών για ελέγχους από το ΣΕΠΕ.
Η επόμενη μέρα στον κλάδο της ενημέρωσης μόλις άρχισε..
 
08/05/2020
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
"