ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Πώς πάνε οι ετοιμασίες του Συνεδρίου, πρόεδρε;

Από την παράταξη Δημοσιογραφική Ανανέωση της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου «Δημοσιογραφική Ανανέωση λάβαμε και δημοσιεύουμε ανακοίνωση σχετικά με την διοργάνωση του ου 8ου Συνεδρίου της ESPRIT με θέμα «Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός» το.. οποίο συνδιοργανώνει η ΕΣΠΗΤ με το ΕΤΜΙΕΤ του Παντείου Πανεπιστημίου. Αναλυτικά:
"Πώς πάνε οι ετοιμασίες του Συνεδρίου, πρόεδρε;
Βρισκόμαστε λοιπόν 20 μέρες προ του 8ου Συνεδρίου της ESPRIT με θέμα «Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός» το οποίο συνδιοργανώνει η ΕΣΠΗΤ με το ΕΤΜΙΕΤ του Παντείου πανεπιστημίου. Το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ παρότι πλέον δεν εισπράττει χρήματα από το αγγελιόσημο ούτε έχει κάποιους άλλους πόρους πλην των συνδρομών των μελών της (οι περισσότεροι των οποίων είναι άνεργοι και συνταξιούχοι) συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα στο χώρο του περιοδικού Τύπου και συνδιοργανώνει (μια υποχρέωση που είχε αναλάβει το 2015, μεσούσης της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης) το 8ο Συνέδριο της ESPRIT.
Δια στόματος του προέδρου «πρόκειται για ένα συνέδριο που θα δώσει αίγλη στην ΕΣΠΗΤ» (που ψυχορραγεί) «και θα αναδείξει τον περιοδικό Τύπο διαχρονικά». Μεγαλοστομίες που μόνο στην εποχή της ανεργίας, της καταπάτησης κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος και της ανασφάλειας των μελών μας δεν συνάδουν.
Παράλληλα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση του ΔΣ από το τελευταίο ΔΣ που έγινε στις 24/7/19, οπότε μας ανακοινώθηκε πως γίνεται προσπάθεια αναζήτησης χορηγών και ομιλητών. Από τότε δεν γνωρίζουμε ως μέλη του ΔΣ -αν και υπήρξε σχετική αναφορά του προέδρου περί επιτροπής που θα συζητήσει τι θα πρέπει να κάνει η ΕΣΠΗΤ στο συνέδριο όπου επρόκειτο να κληθούμε- τι μέλλει γενέσθαι στις 11-13/9/19. Άραγε δεν μας αφορά η λειτουργία της Ένωσης ή σκόπιμα η διοργάνωση έχει «ανατεθεί» σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την Ένωση;
Το μόνο έγγραφο που παραλάβαμε στις 6 Ιουνίου (στο ΔΣ) ήταν το Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ ΕΤΜΙΕΤ και ΕΣΠΗΤ για τη διοργάνωση του 8ου Συνεδρίου της ESPRIT με θέμα «Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός». Πρόκειται για ένα τυπικό, καλογραμμένο συμφωνητικό σε άκρως δικηγορίστικη γραφή που προσπαθεί να στρογγυλέψει τυχόν «ανησυχίες» των μελών της ΕΣΠΗΤ για την εμπλοκή της σε ένα Συνέδριο. Μάλιστα το πιο ανησυχητικό είναι πως αναφέρει πως θα δοθεί στους συνέδρους ο τραπεζικός λογαριασμός της ΕΣΠΗΤ προκειμένου να κατατεθούν οι συνδρομές τους.
Η ΔΑ ζήτησε επίμονα και από την αρχή της παρουσίασης (στο ΔΣ) της πρότασης συνεργασίας με το ΕΤΜΙΕΤ να υπάρξει ξεκάθαρο πρόγραμμα -και όχι μια έκθεση ιδεών που ετοίμασε ο δικηγόρος- του τι ακριβώς θα κάνει η ΕΣΠΗΤ σε αυτό το Συνέδριο εκτός από γενικόλογες φράσεις… «θα αναζητήσει χορηγούς… θα οργανώσει πάνελ… θα καλέσει μαθητές σχολείων… (μόλις θα έχουν ανοίξει τα σχολεία στις 11/9) κ.λπ. κ.λπ.»
Tο Συμφωνητικό υπογράφτηκε και πρωτοκολλήθηκε στις 19/6. Τη στιγμή που το συνέδριο γίνεται στις 11/9, ο χρόνος πιέζει ή όχι; Μήπως η υπογραφή του Συμφωνητικού έγινε για να ρίξει στάχτη στα μάτια μας πως όλα βαίνουν καλώς; (Επισυνάπτεται το συμφωνητικό συνεργασίας)
Η Δημοσιογραφική Ανανέωση θα συνεχίσει να αναζητά την άκρη στο κουβάρι γιατί θέλει να βλέπει τα μέλη της ΕΣΠΗΤ στα μάτια και να αγωνίζεται κατά της αδιαφάνειας στην οποία επιχειρείται αργά αλλά σταθερά να περιέλθει η Ένωσή μας (ειδικά τώρα που δεν υπάρχει αγγελιόσημο για να εξασφαλίζεται μια οικονομική δυνατότητα…).


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:

Αγαπητή κα Κουτσοπανάγου 21/12/18
Είμαστε τα μέλη του ΔΣ της Εσπητ, Μ. Κωνσταντοπούλου και Κ. Χόρτη. Επειδή δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα συμμετέχει η ΕΣΠΗΤ στο 8ο Διεθνές Συνέδριο της Esprit το οποίο συντονίζετε εσείς θα σας παρακαλούσαμε να έχουμε μια συνάντηση μαζί σας προκειμένου να μας εξηγήσετε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η συνεργασία της ΕΣΠΗΤ με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Λόγω του ότι δεν έχουμε -παρά τις οχλήσεις μας προς τους κ. Θ. Μπερεδήμα και Θ. Αλατά- πάρει σαφείς εξηγήσεις επιθυμούμε να πληροφορηθούμε πληρέστερα από εσάς.
Εν αναμονή της απάντησής σας
Με εκτίμηση
Μ. Κωνσταντοπούλου
Κ. Χόρτη


Αγαπητή κα Κουτσοπανάγου, αρ. πρωτ. 22313/ 30/5/19
Ως μέλη του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ επιθυμούμε να έχουμε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τη συνδιοργάνωση του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου της ESPRit 2019 στην Αθήνα.
Σε ΔΣ που έγινε στις αρχές του χρόνου και είχατε παραστεί συζητήσαμε για το συνέδριο και ποιες υποχρεώσεις θα έχει η ΕΣΠΗΤ απέναντι στη διοργάνωση γιατί (όπως σας είχαμε αναφέρει τότε) δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνεισφέρει οικονομικά, μιας και τα έσοδα της Ένωσής μας είναι ελλειμματικά.
Σε εκείνη τη συνάντηση μας είχατε πει πως δεν θα υπάρξει οικονομική εμπλοκή της ΕΣΠΗΤ και πως θα περιμένατε να δείτε πόσοι σύνεδροι θα δηλώσουν συμμετοχή (το Μάιο) για να έχετε εικόνα. Επίσης είχατε εστιάσει στο θέμα του φαγητού των συνέδρων (το οποίο είχατε πει πως μπορεί να καλυφτεί από χορηγίες εταιριών εστίασης).
Στο ΔΣ της 22 Μαΐου υπήρξε αναφορά από μέρους του γ. γραμματέα, Θ. Αλατά, πως θα δοθεί ένας μηδενικός λογαριασμός της ΕΣΠΗΤ στους συνέδρους ώστε να καταθέσουν την οικονομική τους συμμετοχή. Όπως καταλαβαίνετε αυτό εγείρει θέμα οικονομικής συναλλαγής. Με ποια ιδιότητα θα καταθέσουν οι σύνεδροι χρήματα σε λογαριασμό της Ένωσης; Ως συνδρομή μελών; Ως χορηγία μελών; Και οι αποδείξεις τι θα αναφέρουν; Επίσης έγινε αναφορά ότι θα πληρωθεί από αυτά τα χρήματα η διατροφή των συνέδρων και η γραφική ύλη.
Όπως σας είχαμε αναφέρει και στη διά ζώσης συνάντηση θα πρέπει να υπάρξει ένα γραπτό Σχέδιο συμμετοχής της ΕΣΠΗΤ όπου θα αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια ποιες είναι οι υποχρεώσεις της απέναντι στη διοργάνωση ώστε να μη βρεθούμε ως Ένωση στη δυσάρεστη θέση να παρεκκλίνουμε όσον αφορά τη συμμετοχή μας και να δημιουργηθούν από τα μέλη μας απορίες και αντεγκλήσεις. Με ένα ξεκάθαρο μνημόνιο συνεργασίας θα μπορούμε όλοι να λειτουργήσουμε και να δώσουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις σε όποια από τα μέλη μας τις ζητήσουν.
Είμαστε σίγουρες πως κατανοείτε τις ανησυχίες μας και θα φροντίσετε ώστε να παραλάβουμε ένα Σχέδιο με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία της συμμετοχής της ΕΣΠΗΤ στο τόσο σημαντικό Συνέδριο που με τιμή θα συμμετέχουμε.
Με εκτίμηση
Τα μέλη του ΔΣ
Μ. Κωνσταντοπούλου
Κ. Χόρτη