ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Καινούριες φουρτούνες για τη Μυτιλήνη και το προσφυγικό

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Το είχαμε διαβάσει σε ένα σωρό ποσταρίσματα φίλων και γνωστών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Άνοιξαν οι στρόφιγγες από Τουρκία και ξαναγέμισε ο τόπος μετανάστες και πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη πνίγεται!»
Άλλο όμως να το διαβάζεις από ανθρώπους που δεν έχεις πει ούτε καλημέρα κι άλλο να στο επιβεβαιώνουν συνάδελφοι μπαρουτοκαπνισμένοι στο..
ρεπορτάζ. Παίρνω έναν εξ αυτών, ντριν ντριν το τηλέφωνο, έλα γεια σου.
- Γεια σου και σε σένα φίλε, τι γίνεται με το προσφυγικό;
- Τι να γίνει; Έφτιαξε ο καιρός και έρχονται κατοσταριές. Αλλά μη νομίζεις ότι είναι κάτι πρωτοφανές και πέρυσι τα ίδια είχαμε το καλοκαίρι.
- Δηλαδή;
- Δηλαδή εννέα χιλιάδες τριακόσιους είχε στη Μόρια πέρυσι, εννιάμιση χιλιάδες έχει φέτος. Αλλά πέρυσι τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ, φέτος τους φέρνει η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία. Τον άκουσες τον Κουμουτσάκο;
- Τον άκουσα…

- Λοιπόν στο νησί τώρα βρίσκονται δωδεκάμιση χιλιάδες ψυχές. Αν δεν ξεμπουκώσουμε με κάποιο τρόπο σύντομα, θα προκύψουν εξεγέρσεις!
- Και πώς θα ξεμπουκώσετε;
- Δεν είναι δύσκολο! Είναι έτοιμα τέσσερις, τεσσερισήμισι χιλιάδες άτομα με χαρτιά, όλα τακτοποιημένα να αναχωρήσουν για Αττική. Αλλά…
- Τι αλλά;

- Δεν το λέω εγώ, αλλά τοπικοί παράγοντες της Μυτιλήνης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα δωράκι στον νέο περιφερειάρχη Αττικής. Δεν του φέρνουν κόσμο, οπότε θα λέει κι αυτός ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ψηφοφόρων του.
- Ωραίο σενάριο. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια…
- Ούτε εγώ το ξέρω. Αλλά για την ώρα η Μυτιλήνη έχει γεμίσει κόσμο. Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα δεις πυροτεχνήματα.
- Ελπίζω να μη συνεχίσουμε έτσι.
- Εγώ να δεις!

Για την ιστορία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ότι οι λόγοι για την έξαρση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, δηλαδή προς την Ευρώπη δεν περιορίζονται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Έχουν σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά.
«Αρκεί να παρατηρήσει κανείς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για να αντιληφθεί τα παραπάνω», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας:
«Σε όλες τις διεθνείς επαφές και συναντήσεις μου, έχω τονίσει ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές προσπάθειες και κοινές λύσεις. Η αντιμετώπισή της ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας, όπως άλλωστε και της κάθε χώρας ξεχωριστά».

Υ.Γ.: Κάπου στην Αθήνα, ο Δημήτρης Βίτσας άναψε ένα τσιγάρο. Κι ο Θάνος Πλεύρης ήπιε έναν καφέ πικρό…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost