ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ: Όχι άλλο σώσιμο!

Η πραγματική διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται μόνο στα χέρια των μελών του

Του Μιχάλη Σιάχου,
υποψήφιου για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ

Τετάρτη έως Παρασκευή (13-15 Ιουνίου) διεξάγονται οι πρώτες εκλογές στον κυριολεκτικά νέο Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Είναι οι πρώτες εκλογές μετά τις πραξικοπηματικές διαδικασίες του Νοεμβρίου, με τις οποίες ανοίγει.. ένας νέος, εξαιρετικά κρίσιμος, κύκλος για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Το Νοέμβριο οι πάντες ζήσαμε μια παρωδία εκλογών, κόντρα σε κάθε δημοκρατική λογοδοσία και νομιμοποίηση. Οι «σωτήρες» του ΕΔΟΕΑΠ μέσα σε ένα όργιο τρομοκράτησης και απειλών, με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και εκβιασμούς απέσπασαν μία πλαστή «συναίνεση» για όσα ακολούθησαν.
Όλοι μαζί, κυβερνητικοί και νεοδημοκράτες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σώσουν, τάχα, από την καταστροφή το Ταμείο. Η πραγματικότητα, όμως, που διαμορφώνεται σήμερα για τον ΕΔΟΕΑΠ είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατρακύλας που ανέχτηκαν και ηθελημένα ή από ανεπάρκεια τροφοδότησαν.
Ακόμα και σήμερα, που το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο ψηφίζεται τη δεύτερη μέρα των εκλογών, δείχνει ξεκάθαρα τα μελλούμενα για τον ΕΔΟΕΑΠ, κυνικά και ξεδιάντροπα επιχειρούν να καθησυχάσουν, να αποπροσανατολίσουν, να υφαρπάξουν την ψήφο για να διατηρήσουν καρέκλες, οφίτσια και σχέσεις με τη σημερινή ή την αυριανή κυβέρνηση και τους εργοδότες.
Οι ίδιοι που ευθύνονται για το αδιέξοδο, οι ίδιοι που αποδέχτηκαν τετελεσμένα και με πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις δρομολόγησαν χέρι-χέρι τις εξελίξεις, με περίσσιο θράσος και αλαζονεία εμφανίζονται και πάλι ως σωτήρες του Ταμείου.

Στην πιο καθοριστική στιγμή για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ και των μελών του, συνεχίζουν στο παρασκήνιο να ξεδιπλώνουν τακτικές και σκοπιμότητες. Στις πραξικοπηματικές εκλογές του Νοεμβρίου κυριολεκτικά απαγόρευσαν τη γενική συνέλευση. Έξι μήνες μετά και ενώ εκ του νόμου γνώριζαν πότε θα γίνουν οι εκλογές, πάλι απαγορεύουν την πλέον δημοκρατική διαδικασία, τη γενική συνέλευση. Τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ (παλιά και νέα), χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς τη λογοδοσία διοικήσεων και παρατάξεων σύρονται ξανά σε μια εκλογική διαδικασία υποτίμησης και απαξίωσης.

Από μέτοχοι απλοί ασφαλισμένοι

Ο νόμος Πετρόπουλου και το νέο καταστατικό υποβίβασαν τους μετόχους του ΕΔΟΕΑΠ σε ασφαλισμένους και η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, συνεπικουρούμενη από τις παρατάξεις Αντωνιάδου, Καπάκου, Γκανά και σία, υποβιβάζουν απροκάλυπτα τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ σε απλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι χωρίς ενημέρωση και συζήτηση, χωρίς παρουσίαση πεπραγμένων και λογοδοσία θα καλούνται (ή θα διατάσσονται) να ψηφίζουν τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς... φωστήρες που εν λευκώ, σε διαδρόμους υπουργείων και γραφεία πολιτικών παραγόντων και παρατρεχάμενων, θα διαχειρίζονται την τύχη χιλιάδων ασφαλισμένων.
Οι ημέρες και τα έργα τους είναι πλέον φανερά. Οι επικίνδυνες εξελίξεις για τον ΕΔΟΕΑΠ έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους.
  • Το νομικό οπλοστάσιο που καταδικάζει τον ΕΔΟΕΑΠ σε μαρασμό και συρρίκνωση είναι διαμορφωμένο και επισφραγίζεται με την ψήφιση των προαπαιτούμενων. Οι ασφαλισμένοι χωρίζονται σε παλιούς και νέους, οι παροχές κάθε χρόνο θα επανασχεδιάζονται, σωστότερα θα μειώνονται, με βάση την αναλογιστική μελέτη, με τους εργοδότες, οι οποίοι ήδη προσέφυγαν κατά του 2%, να έχουν, μάλιστα, δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ.
  • Η γνωμοδότηση της Eurostat επιχειρήθηκε να περάσει στα κρυφά όσο ετοιμαζόταν η συμφωνία με την τρόικα για το 2%, οι επικουρικές και το εφάπαξ μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη των μηδενικών ελλειμμάτων και όλα αυτά με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να προσπαθούν μέσα από ρεπορτάζ να καταλάβουν τι ακριβώς σχεδιάζεται και προωθείται.
  • Ακόμα και σήμερα ψεύδονται απροκάλυπτα: «Δεν μειώνονται οι επικουρικές για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι», διαλαλούνε ως καλοί πραματευτάδες. Ψεύδονται και το κάνουν συνειδητά ενόψει εκλογών. Η συνταγή του ΕΤΕΑΕΠ είναι δεδομένη και έχει εφαρμοστεί ήδη σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους άλλων ταμείων. «Οι ρυθμίσεις που ψηφίζονται με τα προαπαιτούμενα δεν γράφουν πουθενά για μειώσεις στις επικουρικές», προσθέτουν για να τεκμηριώσουν το ψέμα τους. Οι ρυθμίσεις, βεβαίως και δεν λένε για μείωση, αλλά η μείωση θα έρθει από τις αναλογιστικές μελέτες, όταν τα έσοδα δεν θα επαρκούν και υποχρεωτικά θα μειώνεται η σύνταξη, όπως ακριβώς συνέβη με το ΕΤΕΑΕΠ και με το -18% που έρχεται από 1/1/2019. Εκεί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα μηδενικά ελλείμματα και η ρητή απαγόρευση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα προαπαιτούμενα δεν το αναφέρουν επειδή ακριβώς η δέσμευση και το πλαίσιο είναι σαφές και δεδομένο.

Η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ

Η αρχή ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι κατάκτηση των εργαζομένων και υποχρέωση της πολιτείας χάθηκε και για τον ΕΔΟΕΑΠ. Όλα πλέον ορίζονται από τη νεοφιλελεύθερη λογική και λογιστική: Έσοδα μείον έξοδα και ό,τι περισσεύει εν είδη προνοιακού βοηθήματος διατίθεται σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
Αυτή η αντιδραστική αντίληψη «σκεπάζει» πλέον και τον ΕΔΟΕΑΠ. Κι αυτή η αντίληψη, αυτή η νεοφιλελεύθερη αρχή είναι που με μαθηματική ακρίβεια θα σπρώξει τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους με μπλοκάκια εκτός ΕΔΟΕΑΠ. Με τον κλάδο των ΜΜΕ σε κατάρρευση, ενώ ο αυτοδιοικούμενος ΕΔΟΕΑΠ θα έπρεπε να γίνεται όλο και πιο «κοινωνικός», όλο και πιο αλληλέγγυος, όλο και πιο ανθρώπινος απέναντι στις στρατιές των εργαζόμενων του κλάδου που πετιούνται στο περιθώριο, μετατρέπεται στο ακριβώς αντίθετο.

Όχι στην αποχή που τους βολεύει

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός της γενικευμένης βουβαμάρας για τις εκλογές. Ενώ το Νοέμβριο κινητοποίησαν τους πάντες για να συμμετάσχουν στις εκλογές–οπερέτα, σήμερα ακολουθούν ακριβώς την αντίθετη τακτική. Εκλογές σχεδόν στα μουλωχτά... Αν κινητοποιηθεί ο κλάδος και προσέλθουν οι πάνω από 19.000 ασφαλισμένοι στις κάλπες οι σχεδιασμοί των δυο κεντρικών στρατοπέδων που διαμορφώνονται μάλλον θα τιναχτούν στον αέρα. Η τουλάχιστον ανίερη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. (Αντωνιάδου, Κουμπιάς, Καπάκος, Γκανάς κ.λπ.) από τη μια και το μπλοκ Καρούτζου – Σταθάτου από την άλλη, ενώ το Νοέμβριο από κοινού «έσωσαν» τον ΕΔΟΕΑΠ, τώρα είναι ορκισμένοι εχθροί και δίνουν νυν υπέρ πάντων τον αγώνα της καρέκλας.
Γι’ αυτούς είναι λογικό ότι όσο λιγότεροι ψηφίσουν τόσο πιο εύκολα θα περάσουν γραμμές, σταυροδοσίες, σχεδιασμοί. Η μεγάλη συμμετοχή προκαλεί «πονοκεφάλους» γι’ αυτό και τη φοβούνται.
Σήμερα τα δύο «μεγάλα» στρατόπεδα είναι διαφορετικά ως προς τους συσχετισμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά είναι ίδια και απαράλλαχτα ως προς την αντίληψη και τις ευθύνες. Οι ίδιοι που πανηγύριζαν το Νοέμβριο ότι «σώσαμε τον ΕΔΟΕΑΠ», σήμερα καλούν τα μέλη του Οργανισμού να τους ξαναψηφίσουν για να τον «ξανασώσουν».
Όχι άλλο σώσιμο, λοιπόν, όχι άλλο δούλεμα, όχι άλλα κυβερνητικο...αντιπολιτευτικά και εργοδοτικά παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων ασφαλισμένων.
  • Η απάντηση στις επερχόμενες εκλογές επιβάλλεται να είναι ένα βροντερό «όχι» στα δύο ετερόκλητα μέτωπα που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί.
  • Η απάντηση πρέπει να δοθεί με μαζική συμμετοχή στις εκλογές.
  • Η απάντηση πρέπει να διαμορφώσει τους όρους για έναν ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων του κλάδου και όχι για έναν ΕΔΟΕΑΠ παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης και των εργοδοτών.
  • Η απάντηση πρέπει να διαμορφώσει έναν ΕΔΟΕΑΠ που με δημοκρατικές διαδικασίες και τακτική λογοδοσία θα ενημερώνει τα μέλη του και θα τα καθιστά πρωταγωνιστές στη χάραξη στόχων και διεκδικήσεων.
  • Η απάντηση πρέπει να σημάνει πανηγυρικά το τέλος των κλειστών θυρών, της καμαρίλας και των προσωπικών μικροπολιτικών (μωρο)φιλοδοξιών.
  • Η απάντηση πρέπει να βάλει τον ΕΔΟΕΑΠ στον επόμενο κρίσιμο κύκλο με όρους συμμετοχής και αγώνα και όχι με όρους ανάθεσης και ήττας.
  • Το πραγματικό σώσιμο του ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται στα χέρια των μελών του.
Όχι άλλο σώσιμο, όχι άλλο δούλεμα, όχι άλλα κυβερνητικο...αντιπολιτευτικά και εργοδοτικά παιχνίδια στις πλάτες χιλιάδων ασφαλισμένων.