ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Δίστομο - 10 Ιουνίου 1944

Φέτος συμπληρώνονται 74 χρόνια από το ολοκαύτωμα στο χωριό Δίστομο του νομού Βοιωτίας, στις 10 Ιουνίου 1944, όπου εκτελέστηκαν 218 κάτοικοι από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο ενός από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει.. στην ιστοσελίδα ert.gr και στη διεύθυνση ert.gr/arxeio ένα επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η άλλη Ελλάδα», του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, παραγωγής 1982, που έχει τίτλο «Δίστομο-10 Ιουνίου 1944».
Άνθρωποι που επέζησαν της σφαγής ξετυλίγουν το χρονικό της γερμανικής θηριωδίας, ενώ ο φακός της εκπομπής περιηγείται στο μαρτυρικό τόπο του Διστόμου. Παρακολουθούμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν της άγριας εκτέλεσης των αθώων θυμάτων της περιοχής και της πυρπόλησης του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα, ως αντίποινα για το χτύπημα που δέχθηκαν από αντάρτες του ΕΛΑΣ, στο χωριό Στείρα.  Ήδη από το πρωί της 10ης Ιουνίου Γερμανοί στρατιώτες των ταγμάτων εφόδου Ες-Ες στο δρόμο από τη Λιβαδειά προς το Δίστομο είχαν πάρει ομήρους 12 χωρικούς, τους οποίους αργότερα εκτέλεσαν στο παλιό σχολείο του χωριού.
Οι επιζώντες της σφαγής, συγγενείς των θυμάτων, περιγράφουν πώς γλίτωσαν οι ίδιοι, διατηρώντας ζωντανές στις μνήμες τους τις εικόνες από το ολοκαύτωμα του Διστόμου, τόπο-σύμβολο του ελληνικού μαρτυρίου κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αναστασιάδης
Copyright ΕΡΤ – Ανάπλαση 2009