ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Μαθήματα της Novartis

του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό. Το συμπέρασμα εδράζεται πρωτίστως στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, με αιχμή την πενταετία 2004-2009.
Απ’ αυτή την άποψη, τόσο το δικαστικό πόρισμα όσο και η ετυμηγορία της Βουλής μάλλον ξαστόχησαν.
Συνοψίζω: Δεν παραπέμφθηκε κανείς που υπηρετούσε σε νευραλγική θέση πριν από το 2006, ενώ παραπέμφθηκαν ένας μόνο για την περίοδο 2006-2009, τρεις για το διάστημα 2010-12, έξι (!) για την περίοδο 2012-2014, ουδείς μετά το 2015.
Δεν υπονοώ ότι όποιος διετέλεσε υπουργός Υγείας καθίσταται αυτομάτως ύποπτος. Το λογικό.. όμως θα ήταν η διερεύνηση του σκανδάλου να εστιαστεί περισσότερο στην επίμαχη περίοδο.
Αλλά ούτε η απόφαση για 10 κάλπες δικαιώθηκε, εφόσον τελικά παραπέμφθηκαν όλοι. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, άλλωστε, ελάχιστα στοιχεία παρατέθηκαν για την προσωπική εμπλοκή των παραπεμπομένων.
Αν η ετυμηγορία της Βουλής είχε παραπέμψει λιγότερα πρόσωπα, πιθανότατα η διαδικασία θα αποκτούσε μεγαλύτερο κύρος. Αλλά και από στενά πολιτική άποψη, το εύρος των παραπομπών επέδρασε συσπειρωτικά στην αντιπολίτευση, ματαιώνοντας τις πιθανότητες κάθε καλόπιστης συνεργασίας στο πλαίσιο της προανακριτικής. Στον αντίποδα, εάν η πλειοψηφία είχε στέρξει σε παραπομπή του κ. Κουρουμπλή στην προανακριτική, θα είχε εκπέμψει ευδιάκριτο σήμα αμεροληψίας.
Και κάτι πιο προσωπικό: Για μένα, σεβασμός του τεκμηρίου της αθωότητας είναι να διατηρώ την ευαισθησία μου απέναντι σε κάθε ρίγος οργής, συγκίνησης ή αγωνίας οποιουδήποτε εμπλεκόμενου, ενόσω η ενοχή του δεν έχει στοιχειοθετηθεί . Ιδίως αν είναι πολιτικός αντίπαλος!
Θα ήθελα τέλος να θυμάστε ένα πράγμα: Ενόσω θα λειτουργεί η προανακριτική, αλλά και αργότερα, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα συνεχίσουν τις δουλίτσες τους. Γιατροί θα συνταγογραφούν περιττά ή ακριβά φάρμακα, φαρμακοποιοί θα διατηρούν στα συρτάρια τους και θα διαχειρίζονται βιβλιάρια υγείας πελατών τους, χορηγίες θα μοιράζονται δεξιά αριστερά. Χάριν της υγείας, πάντα.

πηγή: kasdaglis.wordpress
 
Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 24.2.2018