ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ποια είναι η αλήθεια για την εφημερίδα Κέρδος;

Aπό αναγνώστη λάβαμε και δημοσιεύουμε κείμενο που αναφέρεται στην «αλήθεια για την εφημερίδα Κέρδος και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».
Το κείμενο προφανώς έχει γραφεί από άνθρωπο που έχει διατελέσει επιτελικό στέλεχος στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και ο οποίος αποφαίνεται πως για το λουκέτο φταίει το μισθολογικό κόστος και το ότι δεν υπήρξε συνεργασία για περικοπές αποδοχών από το προσωπικό ούτε ανοχή από τα συνδικαλιστικά όργανα. «Δυστυχώς» αναφέρει, «η διοίκηση της εταιρείας δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από την..
πλειονότητα του προσωπικού ούτε από τα συνδικαλιστικά όργανα. Κάθε κίνηση της εταιρείας για συμφωνία αναπροσαρμογής των αποδοχών βρισκόταν αντιμέτωπη με σειρά απεργιών»...
Αναλυτικά το κείμενο (έτσι για την ιστορία):
"Η δεκαετής οικονομική ύφεση έπληξε σφόδρα την πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας δραματικά όλους τους κλάδους, ανάμεσά τους και τον κλάδο των Μέσων Ενημέρωσης. Σφοδρότερα από όλους επλήγη ο οικονομικός Τύπος, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να διακόψουν την κυκλοφορία τους τέσσερις από τις πέντε ημερήσιες εφημερίδες, εκ των οποίων και η οικονομική εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ».
Η συρρίκνωση της διαφημιστικής δαπάνης, η σμίκρυνση της βάσης των συνδρομητών και η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών έπληξαν τα έσοδα της «Κέρδος Εκδοτικής ΑΕ» σε τέτοιο βαθμό που οδήγησαν την εταιρείας σε διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις, αλλά και σε ταμειακό αδιέξοδο.
Τούτο, παρά την κοπιώδη προσπάθεια της εταιρείας να περιορίσει τις ασφυκτικές πιέσεις, με δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό των ανελαστικών δαπανών:
  • Μετακομίσεις σε νέα γραφεία με το ελάχιστο δυνατό μίσθωμα
  • Κατάργηση θέσεων διεθνών πρακτορείων
  • Διακοπή συνεργασιών με διεθνή πρακτορεία και αρθρογράφους
  • Φθηνότερη εκτύπωση και φθηνότερο χαρτί
  • Αναπροσαρμογή ειδικών εκδόσεων με κατάργηση όσων από αυτές δεν κάλυπταν τα έξοδά τους
  • Επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών με προμηθευτές και παρόχους ηλεκτρονικών υπηρεσιών
  • Διευκόλυνση συνταξιοδοτήσεων, οικειοθελών αποχωρήσεων και διακοπή συμβάσεων εργασίας με κοινωνικά κριτήρια, και αφού καταβλήθηκαν οι νόμιμες αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα, ύψους εκατομμυρίων ευρώ
  • Αυστηροί έλεγχοι στην παραμικρή δαπάνη
Οι κινήσεις αυτές ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να ισορροπήσουν τα μεγέθη (έσοδα-δαπάνες) της εταιρείας και να αποκαταστήσουν τα προβλήματα ρευστότητας που επιδεινώνονταν από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς καταβάλλονταν ΦΠΑ και αγγελιόσημο για τιμολόγια που δεν είχαν εισέτι εξοφληθεί, ενώ οι όροι των κατά καιρούς ρυθμίσεων ήταν εξοντωτικοί.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα ήταν το μισθολογικό κόστος, καθώς όπως κάθε επιχείρηση Τύπου, έτσι και η «Κέρδος Εκδοτική ΑΕ» ήταν επιχείρηση εντάσεως εργασίας.
Υστερα από όλες τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών το μισθολογικό κόστος έφθασε να ξεπερνά το 70% του συνολικού κόστους της εταιρείας.
Κάθε παρέμβαση στο μισθολογικό κόστος απαιτεί τη συνεργασία του προσωπικού και την ανοχή των συνδικαλιστικών οργάνων. Δυστυχώς, όμως η διοίκηση της εταιρείας δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε από την πλειονότητα του προσωπικού ούτε από τα συνδικαλιστικά όργανα.
Κάθε κίνηση της εταιρείας για συμφωνία αναπροσαρμογής των αποδοχών βρισκόταν αντιμέτωπη με σειρά απεργιών. Ουσιαστικώς, κατά την επίμαχη περίοδο η «Κέρδος Εκδοτική ΑΕ» βρισκόταν εκτός λειτουργίας λόγω διαδοχικών απεργιών συνολικά για 236 ΗΜΕΡΕΣ!
Κατ΄αυτόν τον τρόπο η «Κέρδος Εκδοτική ΑΕ» περιήλθε σε αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεών της και ακολούθως σε λύση και εκκαθάριση.
Πολλοί από τους εργαζόμενους προέβησαν σε δικαστικές ενέργειες με αγωγές και μηνύσεις, διεκδικώντας πολύ περισσότερα χρήματα από τα δεδουλευμένα τους, και τα οποία η εταιρεία αναγνωρίζει."

- το κείμενο υπάρχει και στην ιστοσελίδα kerdos.gr - στους zoornαlistas έφτασε με τη μορφή επιστολής