ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Aπεργία σε διανομή και πιεστήρια

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου. Μαζί τους θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα πιεστήρια καθώς το
Σωματείο Λιθογράφων, μαζί με την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και το Σωματείο των Πρακτορείων Τύπου, συντονίζουν τη δράση τους, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αγωνιστική απάντηση απέναντι σε κυβέρνηση και εκδότες.
Σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών αναφέρεται:
Πέμπτη 07/09 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Από τις 15:00 έως την ίδια ώρα την επομένη..

    * για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο
    * για να προσληφθούν όλοι με όλα τους τα δικαιώματα από την «Άργος» ή την όποια εταιρεία αναλάβει διακίνηση Τύπου
    * για υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας με όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα ενάντια στην αντικατάσταση της εργασίας μας από εργολάβους

Δίνουμε τη δική μας απάντηση στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντιά μας από εκδότες και κυβέρνηση! Θέλουν να τελειώνουν με τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με εξασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματά μας. Θέλουν να απαλλαγούν από εργαζόμενους οργανωμένους που θα διεκδικούν το αυτονόητο: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μισθούς, ασφάλιση, με βάση τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στη δουλειά.
Την επόμενη μέρα που ονειρεύονται τη βλέπουμε ήδη και στους συναδέλφους της «Ευρώπης», που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα, χωρίς δουλειά και απλήρωτοι για δυο μήνες, αλλά και στους συναδέλφους της «Άργος» που βλέπουν δίπλα τους να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, οι εργολάβοι με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η «Άργος» έχει ανάγκη από εργατικά χέρια, μόλις τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν ότι εμμένουν στην απόλυση του συναδέλφου μας, που είχε απολυθεί από την «Άργος - Ευρώπη ΕΠΕ», επειδή διεκδίκησε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Ο αγώνας λοιπόν είναι κοινός για όλους τους εργαζόμενους. Ανεξάρτητα από το εάν δουλεύουμε στα πρακτορεία ή σε εργολάβο, ο εχθρός είναι κοινός, είναι η εργοδοσία, με όποια μορφή μαζί με την κυβέρνησή της. Η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζει και ενισχύει την εργοδοσία να μας αφαιρεί δικαιώματα. Συνεργάζονται με στόχο να κάνουν την εργασία μας ακόμα πιο φθηνή, να αλλάζουν σε βάρος μας τις εργασιακές σχέσεις, να εντατικοποιούν τη δουλειά, με ανύπαρκτες συνθήκες υγείας και ασφάλειας, να απολύουν, να αφήνουν στο δρόμο μαζικά απλήρωτους εργαζόμενους όπως τώρα στην «Ευρώπη». Με την πολιτική της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι έχασαν και την όποια ελάχιστη εργασιακή προστασία υπήρχε, για να μπορεί η εργοδοσία να μας εκμεταλλεύεται εντατικά όσο χρειάζεται τη δουλειά μας, για να αυξάνει τα κέρδη της και να μας πετά στο δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες όταν αυτό βολεύει την κερδοφορία της.

Ο αγώνας που δίνουμε τώρα, αφορά άμεσα και τους συναδέλφους στα πιεστήρια, τους λιθογράφους, που βιώνουν ήδη τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την απληρωσιά και την αβεβαιότητα. Θα τους συναντήσουμε στην περιφρούρηση της απεργίας μας, στις πύλες των πρακτορείων και των τυπογραφείων, αφού έχουν ήδη αποφασίσει με το σωματείο τους να πάρουν μέρος στην απεργία.

Αφορά άμεσα και τους εργαζόμενους στις εφημερίδες και τα περιοδικά αφού βιώνουν ανάλογες συνθήκες.

Η «ανάπτυξη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει περάσει σαν οδοστρωτήρας από χώρους του Τύπου και των ΜΜΕ, όπως ο ΔΟΛ, ο ΠΗΓΑΣΟΣ και δεκάδες άλλοι, όπου οι παλιοί εργοδότες «ξεφορτώθηκαν» χρέη και εργαζόμενους, τα χρωστούμενα σε αυτούς λόγω απληρωσιάς, τις αποζημιώσεις σε όσους άφησαν χωρίς δουλειά, ενώ οι νέοι συνεχίζουν τις μπίζνες τους στις ίδιες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτό βοήθησε και η στάση εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, που προέτρεπαν τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτοι, να μην αγωνίζονται, με πρόσχημα «να μη χάσει το μαγαζί την αξία του».

Δεν θα ξεμπερδεύουν μαζί μας εύκολα! Έχει έρθει η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας! Δεν αποδεχόμαστε να μας μετατρέψουν σε δούλους του 21ουαιώνα, που θα παρακαλάμε για ένα κομμάτι ψωμί.

Η θέση όλων των συναδέλφων είναι στις πύλες των πρακτορείων και όπου αλλού χρειαστεί, μαζί με τους λιθογράφους, καλούμε μαζί μας σε κοινή δράση και τους εργαζόμενους στους εργολάβους, τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο του Τύπου.
Γυρίζουμε την πλάτη στην παρέμβαση της εργοδοσίας και στα παπαγαλάκια της, που θα επιχειρήσουν με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» να παρουσιάσουν τα δικά τους συμφέροντα, ως δικά μας επιδιώκοντας να υπονομεύσουν τον αγώνα μας.
Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ
ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ