ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Media: σημάδια ανάκαμψης από τη διαφήμιση…

Επειτα από μια γεμάτη τετραετία πτώσης, με την κατρακύλα να δημιουργεί «ασφυξία» στην αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και των διαφημιστικών εταιρειών, φαίνονται πλέον τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάιος) του 2014 έκλεισε θετικά καθώς η λεγόμενη διαφημιστική δαπάνη, τα διαφημιστικά έσοδα δηλαδή, παρουσιάζουν πλέον ανοδική τάση συνολικά κατά 8,24%. Η σύγκριση βέβαια γίνεται με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 και κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει πλέον οριστική στροφή. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μέσα σε αυτήν την τετραετία υπήρξε συρρίκνωση της διαφημιστικής πίτας ίσως και πάνω από 60%!
Πρόκειται όμως για σαφή δείγματα ανάκαμψης μιας αγοράς που ταλανίζεται, ενώ ΜΜΕ και διαφημιστικές έκλεισαν ή περιέκοψαν σε υψηλά ποσοστά προσωπικό και αμοιβές, εργαζόμενοι.. έμειναν (και μένουν δυστυχώς ακόμη) απλήρωτοι επί μήνες και πάει λέγοντας. Βασικό ζητούμενο να υπάρξει επιτέλους μια ισορροπία κι αυτά τα δείγματα ανάκαμψης να οδηγήσουν σε μια συνολική βελτίωση τη συγκεκριμένη αγορά.
Πάντως, το πεντάμηνο του 2014, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Μedia Services SA, η διαφημιστική δαπάνη ξεπέρασε τα 505,1 εκατ. ευρώ συνολικά σε όλα τα ΜΜΕ (τηλεόραση, περιοδικά, εφημερίδες και ραδιόφωνο) και αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ. Να διευκρινίσουμε βέβαια ότι πρόκειται για μεικτή διαφημιστική δαπάνη, δηλαδή από αυτό το ποσό δεν έχουν αφαιρεθεί εκπτώσεις, ανταποδοτικές διαφημίσεις, μπόνους, φόροι κ.ά. Κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό ποσό είναι κατά πολύ μικρότερο. Συνολικά πάντως στο πεντάμηνο τη μεγαλύτερη άνοδο στα διαφημιστικά έσοδα παρουσιάζουν τα ραδιόφωνα με αύξηση 43,41% κι ακολουθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί με 11,02%.
Μέσα σε αυτό το διάστημα μόνο στις εφημερίδες εμφανίζεται πτώση, έστω και μικρή, κατά 3,31%, καθώς φαίνεται να έχασαν σε σχέση με πέρυσι περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Και δυστυχώς το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και τον Μάιο που μας πέρασε, όπου καταγράφεται πτώση της διαφημιστικής δαπάνης στις εφημερίδες κατά 7,91% (στα 19,85 εκατ. ευρώ από τα 21,55 εκατ. ευρώ το 2013).
Αντίθετα, τον περασμένο Μάιο στα ραδιόφωνα καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος κατά 55,69% (!) καθώς από τα 4,93 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2013 έφτασαν στα 7,68 εκατ. ευρώ το 2014. Σημαντική αύξηση εμφανίζεται και στη διαφημιστική δαπάνη των καναλιών κατά 23,68%, η οποία από τα 55,43 εκατ. ευρώ τον περσινό Μάιο έφτασε στα 68,56 εκατ. ευρώ τον φετινό.

Σωτήρης Μανιάτης (Εφημερίδα των Συντακτών)