ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

«Ωμή λογοκρισία» του Ανδρέα Κουρή στο Διαδίκτυο

Οι απολυμένοι των Metropolis τον καταγγέλλουν ότι κατέβασε το βίντεο-κάλεσμα για τη διαδήλωση έξω από τη Eurovision

Λάβαμε με email ανακοίνωση των απολυμένων εργαζόμενων στα Metropolis οι οποίοι καταγγέλλουν για «ωμή λογοκρισία» τον πρώην εργοδότη τους, επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή που κατέχει τον όμιλο MAD.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ο Α. Κουρής κατέβασε το βίντεο- κάλεσμά τους για τη σημερινή διαδήλωση έξω από τη Eurovision. Θυμίζουμε ότι ο επιχειρηματίας Κουρής εξαγόρασε και διέλυσε μέσα σε τρία χρόνια την άλλοτε κραταιά αλυσίδα καταστημάτων Metropolis απολύοντας 180 εργαζόμενους και βάζοντας λουκέτο σε 13 καταστήματα.
Οι απολυμένοι των Metropolis, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν αγώνα προκειμένου να λάβουν τους..
μισθούς και τις αποζημιώσεις που τους οφείλει ο Κουρής, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία έχουμε καλέσει έξω από τον ελληνικό τελικό της Eurovision, σήμερα στις 7:30, το κανάλι MAD του Ανδρέα Κουρή κατέβασε από το youtube το βίντεο με το οποίο καλούσαμε στη σημερινή διαδήλωση. Αξιοποιώντας το έωλο καθεστώς περί πνευματικών δικαιωμάτων που διέπει το youtube, την ώρα που ο Ανδρέας Κουρής δεν αναγνωρίζει κανένα νόμιμο δικαίωμα των απολυμένων (δεδουλευμένα έως και 5 μηνών και αποζημιώσεις απολύσεων), ισχυρίζεται ότι έχει και τα πνευματικά δικαιώματα από τους αγώνες τους!
Στην πραγματικότητα, με αυτήν την ενέργεια της ωμής λογοκρισίας, ο Ανδρέας Κουρής επιχείρησε να ολοκληρώσει από την πλευρά του αυτό που κάνουν τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης (κανάλια και εφημερίδες): να φιμώνουν τους εργατικούς αγώνες, παραβλέποντας την ύπαρξή τους.
Εντούτοις, η επιχείρηση φίμωσης του αγώνα μας από τον Ανδρέα Κουρή στο Διαδίκτυο με το κατέβασμα σχεδόν όλων των βίντεο που αποτυπώνουν τον αγώνα μας δεν ξεκίνησε χθες, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο. Ξεκίνησε τον περσινό Φεβρουάριο όταν το MAD το Ανδρέα Κουρή κατέβασε από το Διαδίκτυο, με ανάλογες αξιώσεις περί πνευματικών δικαιωμάτων, ένα βίντεο στο οποίο καταγραφόταν η διαδήλωση διαμαρτυρίας των (τότε) εργαζόμενων στα καταστήματα Metropolis έξω από τη φιέστα της απονομής των βραβείων MAD, τον Ιούνιο του 2012. Διόλου τυχαία, αλλά υπό τις ίδιες συνθήκες κάτω από τις οποίες «κατέβηκε» από το Διαδίκτυο το βίντεο-κάλεσμα για τη σημερινή διαδήλωση, εκείνο το βίντεο το οποίο βρισκόταν αναρτημένο για 7 ολόκληρους μήνες, είχε λογοκριθεί λίγο πριν από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαμε καλέσει έξω από το χώρο του ελληνικού τελικού της περσινής Eurovision.
Απ’ ότι είχαμε πληροφορηθεί τότε, ένα ακόμη βίντεο, που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο από θαμώνα κεντρικού καφέ της Αθήνας, το οποίο έδειχνε την τυχαία συνάντηση του Ανδρέα Κουρή με απολυμένους από τα Metropolis, έπεσε επίσης θύμα λογοκρισίας από το MAD. Από τότε, μέχρι και σήμερα, σχεδόν όλα τα βίντεο με τις κινητοποιήσεις μας που έχουμε αναρτήσει στο Διαδίκτυο είχαν την ίδια τύχη και εξαφανίστηκαν το ένα μετά το άλλο. Και η φίμωση από το MAD έπεφτε πάντα λίγο πριν από τη διοργάνωση ενός καινούργιου σόου από τον Ανδρέα Κουρή.
Ας ξανακάνουμε, λοιπόν, ξεκάθαρο στον Ανδρέα Κουρή ότι:
 - Το διαδίκτυο -ένα μέσο που τόσο εκμεταλλεύτηκε για να φτιάξει την προσωπική και επιχειρηματική του εικόνα- δεν φιμώνεται. Είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απόψεων, πληροφοριών, ειδήσεων.
 - Στους εργατικούς αγώνες ποτέ δεν είχαν πνευματικά δικαιώματα τα αφεντικά. Τους εργατικούς αγώνες δεν τους εξαφανίζεις έτσι απλά. Όσο και να λογοκρίνεις, όσο και να φιμώσεις τον αγώνα μας αυτός δεν σβήνεται με μια αίτηση στο youtube. Τα γεγονότα έχουν συμβεί. Κι όλα όσα έχουν γίνει υπάρχουν σε εικόνα, ήχο, κείμενα, αφίσες. Υπάρχουν στις μνήμες μας και στην καθημερινότητα μας. - Δεν είμαστε ένα βίντεο που μπορείς να σβήσεις από το διαδίκτυο έτσι απλά. Είμαστε οι απολυμένοι από τα Metropolis και ζητάμε τα αυτονόητα. Δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ EUROVISION!
Απολυμένοι/ες καταστημάτων Metropolis»