ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Παρέμβαση εισαγγελέα για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας στη ΝΕΡΙΤ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η καταγγελία του προέδρου της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλη Κουρουτού, για ψευδείς πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας που θα χρησιμοποιούνταν ως προσόν υποψηφίων σε διαγωνισμό προσλήψεων για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα (ΝΕΡΙΤ).
Ο Μ. Κουρουτός είχε αποκαλύψει πως τις τελευταίες ημέρες είχε γίνει αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών από εργαζόμενους  ότι «η πιστοποίηση γλωσσομάθειας (και πιο συγκεκριμένα της αγγλικής γλώσσας) για ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό υποψήφιων εργαζόμενων στη ΝΕΡΙΤ οι οποίοι κατοικούν στην Αθήνα έχει γίνει από Κέντρο Ξένων Γλωσσών πόλης της Βόρειας Ελλάδας (!) που λειτουργεί ως παράρτημα αθηναϊκού φροντιστηρίου. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι Αθηναίοι υποψήφιοι που πιστοποίησαν… γνώση αγγλικής στην άλλη άκρη της χώρας, το έπραξαν, όλως τυχαίως, την ίδια χρονική περίοδο! Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν γρυ αγγλικά».
Το ζήτημα με την πιστοποίηση γλωσσομάθειας και διδασκαλίας μιας γλώσσας δεν είναι καινούριο. Παρά την ίδρυση του ΕΟΠΠΕΠ, του αρμόδιου οργανισμού πιστοποίησης των φορέων, συχνά η πολιτεία – και δη το Υπουργείο Παιδείας – παρακάμπτουν τους εποπτικούς φορείς και δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς που δεν έχουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης με βάση την ελληνική ή τη διεθνή νομοθεσία να δίνουν πιστοποιήσεις. Για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποια απάντηση.
Η ΟΙΕΛΕ ελπίζει ότι «η σημερινή παρέμβαση του εισαγγελέα στην καταγγελία του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ να είναι η απαρχή μιας εκτεταμένης προσπάθειας για επαναφορά της νομιμότητας στο χώρο της πιστοποίησης γλωσσομάθειας και φραγμού στο πάρτυ εκατομμυρίων που έχουν στήσει οι επιτήδειοι εις βάρος των ανθρώπων του μόχθου που με το υστέρημά τους φροντίζουν για την ενίσχυση των προσόντων των παιδιών τους.»