ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μπίρα «Ανεργος Ρεπόρτερ»

 «Τα αλκοολούχα ποτά επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης οχημάτων. Και λοιπόν;
Μήπως θα ξυπνήσετε αύριο πρωί και θα πάτε στη δουλειά; So fuck it»!

Μαύρη μοίρα ίσον μαύρη μπίρα! Κάπως έτσι το σκέφτηκε ο πρώην ρεπόρτερ της αμερικάνικης εφημερίδας «The Hartford Advocate», Γιον Κάμπελ, και αποφάσισε να χαρίσει ένα χαμόγελο στους άνεργους συναδέλφους του.
Ενα πικρό χαμόγελο, οπωσδήποτε, αλλά και το ζοφερό, αιχμηρό χιούμορ έχει κι αυτό τη θέση του. Κάπως έτσι γεννήθηκε η μαύρη μπίρα «Unemployed Reporter» (ελληνιστί: «Ανεργος Ρεπόρτερ») που χαλάει κόσμο στα social media.
Ναι, στα social media και όχι στα σουπερμάρκετ ή στις κάβες, διότι η μπίρα του κυρίου Κάμπελ περισσότερο ένα παιχνίδι του photoshop είναι παρά ένα προϊόν προς κατανάλωση. Την έφτιαξε στον κομπιούτερ του για να καταδείξει τι τραβάνε οι συνάδελφοι ανά την υφήλιο, τώρα που ανθίζουν τα blogs, τα tweets και τα..
profile updates, αλλά υποφέρουν οι εφημερίδες και η ειδησεογραφία. Είναι μια μπίρα-φάντασμα εν ολίγοις, που λειτουργεί ως πικρόχολο σχόλιο για τη σημερινή κατάσταση του Τύπου.
Τι γράφει όμως η ετικέτα της εν λόγω μπίρας; Εκεί λοιπόν σημειώνεται το εξής: «Οι μαύρες μπίρες έγιναν αρχικά δημοφιλείς τον 19ο αιώνα από τους ναυτικούς και τους χειρώνακτες. Η μπίρα "Ανεργος Ρεπόρτερ" παρασκευάζεται με τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους, τιμώντας ένα επάγγελμα που οδεύει και αυτό προς την απαξίωση και την παρακμή».
Και έχει και συνέχεια: «Η βύνη μας είναι τόσο σκοτεινή και πικρή όσο το μέλλον της αμερικανικής δημοσιογραφίας. Εχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, για να απαλύνεται ο πόνος της αδυσώπητης πορείας προς την εξαφάνιση. Αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε για πρωινό, αλλά και όλη μέρα μπορείτε να την πιείτε. Εχετε και τίποτε άλλο να κάνετε;» Οσο για την κατάληξη, είναι ιδιαιτέρως χολερική: «Τα αλκοολούχα ποτά επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης οχημάτων. Και λοιπόν; Μήπως θα ξυπνήσετε αύριο πρωί και θα πάτε στη δουλειά; So fuck it»!
Ο ίδιος ο Γιον Κάμπελ λέει ότι διασκέδασε με το παιχνίδι του και συγκινήθηκε από την απήχηση που βρήκε στα social media. Τώρα μάλιστα σκέφτεται μήπως πρέπει όντως να προχωρήσει στην παραγωγή της μπίρας, για να ικανοποίησει τη ζήτηση. Και μόνο οι άνεργοι ρεπόρτερ να την αγοράσουν, θα κάνει μια μικρή περιουσία...
- Tv & Media / Ελευθεροτυπία (7/2)