ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Χειραγωγώντας τους πολίτες: η στρατηγική της έντασης

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στι 8 το βράδυ στο FLORAL

Τον τελευταίο μήνα έχει στηθεί μια υπερπαραγωγή βίας και έντασης από την τρικομματική κυβέρνηση με βασικά συστατικά την τρομοκρατία, τον αυταρχισμό και την επιστράτευση απεργών. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των επικυρίαρχων της Ε.Ε., δε θα είναι τα τελευταία. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται όσο όσο, το έλλειμμα παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, το δημόσιο χρέος αυξάνεται, η ανεργία καλπάζει, οι απολύσεις συνεχίζονται. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία εκφυλίζεται σε τυραννίδα των αγορών.
Από τη μια έχουμε την εικονική και από την άλλη την άγρια πραγματικότητα. Από τη μια οι εξαγγελίες περί ανάπτυξης και επιστροφής στις αγορές, από την άλλη η βία και ο αυταρχισμός προκειμένου να περάσουν τα μνημονιακά μέτρα.
Ποιον εξυπηρετεί όμως η ένταση και η βία; Πώς συνδέεται το..
«καρότο» της επερχόμενης ανάπτυξης για χάρη της οποίας καταστέλλεται κάθε αντίσταση; Υπάρχει παρακράτος έτοιμο για όλα; Από τη βόμβα στο Mall μέχρι τις επιθέσεις στους απεργούς, όλα αυτά είναι ένα «τεχνικό λάθος» του συστήματος ή μια μεθοδευμένη κίνηση για το επόμενο βήμα που φέρνει ξεπούλημα, φτώχεια, φασισμό; Πώς μπορούμε λοιπόν να αντισταθούμε στην επίθεση;
Για όλα αυτά μιλούν οι:
- Χριστόφορος Βερναρδάκης (Επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ): Η στρατηγική της έντασης και η διαμόρφωση «κοινής γνώμης» σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
- Γιώργος Κατρούγκαλος (Συνταγματολόγος, Καθηγητής ΔΠΘ): Βία και κρίση των δημοκρατικών θεσμών.
- Γιάννης Ραχιώτης (δικηγόρος): Από τις καταλήψεις στις επιτάξεις των απεργών του Μετρό: η αστυνομική και η κρατική βία ως μοχλός για να περάσουν τα μέτρα.
- Γιώργος Ρούσης (Πανεπιστημιακός): Ο νομοτελειακός χαρακτήρας της έντασης του αυταρχισμού.
Συντονισμός:
- Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου (δημοσιογράφος, περιοδικό UNFOLLOW)