ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Σάλος από τις εικόνες κακοποίησης των 4 κατηγορουμένων για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης

Kαταγγελίες για βασανιστήρια και κακοποίηση  των κατηγορούμενων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης και διεθνής σάλος καθώς οι φωτογραφίες των τεσσάρων, με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο, κάνουν το γύρο του κόσμου. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο για “τραυματισμούς τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και την αντίστασή τους”.
Συνήγοροι και συγγενείς των κατηγορουμένων καταγγέλλουν κακοποίηση τους. "Τα παιδιά δεν είναι απλά κακοποιημένα αλλά έχουν υποστεί βαριά βασανιστήρια, με εμφανείς βαριές σωματικές βλάβες", λένε δικηγόροι και γονείς.
Σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία, με εισαγγελική διάταξη, είναι εμφανή τα τραύματα στο πρόσωπο των τεσσάρων.
Αλγεινές εντυπώσεις, με διεθνή αντίκτυπο, έχει προκαλέσει και το χοντροκομμένο φωτομοντάζ που έχει γίνει στις συγκεκριμένες φωτογραφίες:..
 Μεγάλο κομμάτι της εικόνας έχει σβηστεί στον λαιμό ενός εκ των κατηγορουμένων (θα μπορούσε να απεικονίζει κάποιο τραύμα ή κάτι άλλο) αλλά και κάτω από το χτυπημένο και πρησμένο μάτι ενός δεύτερου. Ένας τρίτος είναι φωτογραφημένος μορφάζοντας με τραβηγμένο το κεφάλι του και φαίνεται σαν να έχει σβηστεί το χέρι που τον τραβάει.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛΑΣ, είναι εμφανή τα σημάδια της άγριας κακοποίησης. Τόσο εμφανή μάλιστα, που δεν μπόρεσε να τα κρύψει η προφανής (άτεχνη γαρ…) αλλοίωση των φωτογραφιών. Είναι πια εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για τον πλέον ευνοϊκά διακείμενο στην ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να πιστέψει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Το πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian για τους βασανισμούς των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, καθώς και η ακόμα πιο πρόσφατη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για περιστατικό κακοποίησης νεαρών από αστυνομικούς, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με γενικευμένο φαινόμενο. Δυστυχώς, θα πρέπει να επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων. Τα βασανιστήρια είναι ντροπή για μια δημοκρατική πολιτεία».
Απαντώντας το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει σε διαδικτυακή ανακοίνωσή του πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοσδήποτε άλλος διαθέτει στοιχεία στη διάθεσή του για βασανισμούς συλληφθέντων και όχι για τραυματισμούς τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και την αντίστασή τους - ενέργεια για την οποία μεταξύ άλλων βαρυτάτων αδικημάτων επίσης κατηγορούνται - όφειλε ήδη να τα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη αντί να εκδίδει ανακοινώσεις, ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες».