ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Νευρικότητα και αμηχανία στον «Ιανό» μετά τις αποκαλύψεις στο ημερολόγιο του Ακη

Ο Τσοχατζόπουλος είχε αγοράσει -μέσω off shore- και τα βιβλιοπωλεία του Ν. Καρατζά

Πολλούς ξάφνιασε η είδηση ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε αγοράσει μετοχές της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» έναντι περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Οπως προκύπτει από χειρόγραφα σημειώματα, ιδιωτικά συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του προφυλακισμένου Τσοχατζόπουλου, ο πρώην υπουργός διέθετε 180.077 κοινές ανώνυμες μετοχές της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» συνολικής ονομαστικής αξίας 360.154 ευρώ.
Στο γραφείο του Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίγραφα των ισολογισμών της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» και εκθέσεις αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης.
Παράλληλα, βέβαια, στο αρχείο του Τσοχατζόπουλου βρέθηκε και χειρόγραφο ιδιωτικό συμφωνητικό σύμφωνα το οποίο αναφέρει σαφώς: «Ο κ. Νίκος Καρατζάς συμφωνεί να αγοράσει πίσω από την εταιρεία NORIS το σύνολο των μετοχών της εταιρείας ΙΑΝΟΣ... έναντι τιμήματος 1,5 εκ. ευρώ. Η αγορά συμφωνείται να πραγματοποιηθεί στο ίδιο τίμημα που πλήρωσε η εταιρεία NORIS στην τράπεζα EUROBANK LUXEMBURG στο λογαριασμό του κ. Νίκου Καρατζά για την απόκτηση του 20% των μετοχών της εταιρείας ΙΑΝΟΣ Α.Ε»
Το ποσό συμφωνήθηκε να καταβληθεί τμηματικά σε..
τρεις δόσεις, στις 20 Μαΐου, 20 Σεπτεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου του 2009, στις 20 Μαΐου του 2010 και στις 20 Δεκεμβρίου του 2010.
Οπως γράφει το σάιτ iefimerida ο ιδιοκτήτης του «Ιανού», Νίκος Καρατζάς είπε σε στενό φίλο του πως «δεν υπάρχει τίποτε παράνομο σ' αυτή την ιστορία» και εξηγούσε ότι κατά καιρούς και αναλόγως με τα επιχειρηματικά του σχέδια απευθυνόταν σε διάφορους χρηματοδότες, οι οποίοι έβαζαν κάποια κεφάλαια στην επιχείρηση.
Παραδεχόταν ωστόσο ότι «αυτή η υπόθεση αποτελεί δυσφήμηση για την εταιρεία». Σύμφωνα με άλλον συνομιλητή του, ο Ν. Καρατζάς υποστηρίζει ότι τα περίπου 360.000 ευρώ που εμφανίζονται ως χρήματα του κ. Τσοχατζόπουλου είναι στην πραγματικότητα κεφάλαια τα οποία τοποθέτησε εταιρεία του εξωτερικού. Αποκάλυψε δε ότι «το 2009, μόλις άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα οι υποθέσεις του Άκη, τα κεφάλαια αυτά επιστράφηκαν».
Τις εξηγήσεις αυτές του κ. Καρατζά μετέφερε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σε διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Οι εξηγήσεις θεωρήθηκαν επιβεβλημένες, καθώς η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε προκαλέσει αμηχανία στις τάξεις των εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας.
«Αν το ήξερα δεν θα έμπλεκα»
Σύμφωνα με στενό φίλο του Νίκου Καρατζά ο οποίος συνομίλησε μαζί του μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο «Ιανός» -όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στην επιχειρηματική και καλλιτεχνική πιάτσα της Θεσσαλονίκης- είναι βαθύτατα προβληματισμένος και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που θα έχει η όλη ιστορία στην επιχείρηση. «Ο Νίκος αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να αποστιγματιστεί από αυτή την υπόθεση», επισημαίνει συνομιλητής του.
Οπως αναφέρουν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του, «ο Καρατζάς δηλώνει απερίφραστα προς όλους ότι ουδέποτε πέρασε από το μυαλό του πως τα κεφάλαια του Άκη θα μπορούσαν να προέρχονται από μη σύννομες δραστηριότητες». «Εάν είχα την παραμικρή υποψία», λέει προς τους συνομιλητές του, «δεν θα έμπαινα σ' αυτή την περιπέτεια, δεν μου ήταν δύσκολο άλλωστε να αντλήσω από αλλού αυτά τα κεφάλαια».
-Διαβάστε εδώ περισσότερα για το ποιος είναι ο Ν. Καρατζάς