ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ραδιο-φονικές ιστορίες

Του Χρήστου Ξανθάκη / Μέσα & media / Κ.Ε.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ
είναι το ραδιοφωνικό διαζύγιο ανάμεσα στην ομάδα του «Πρώτου Θέματος» και στον Δημήτρη Κοντομηνά.
Λίαν συντόμως μάλιστα αναμένεται να επικυρωθεί με την αλλαγή ονόματος του σταθμού, που θα βαφτιστεί Radio 9. Οι δύο πλευρές χώρισαν μάλλον ομαλά και πικρίες δεν υπάρχουν, παρότι κάποια στιγμή παρ' ολίγον να δημιουργηθούν εντάσεις. Φταίγανε οι κακές οι γλώσσες και τα πουλέν εκείνα που νοσταλγούσαν τους πενταψήφιους μισθούς άλλων εποχών. Οχι ότι τώρα δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει το πορτοφόλι του ο επιχειρηματίας (παρεμπιπτόντως, η αναζωπύρωση της υπόθεσης Βατοπεδίου τού έχει φτιάξει το κέφι!), αναρωτιέται όμως πού ακριβώς πρέπει να επενδύσει και πού να μην ασχοληθεί καθόλου. Ως τότε, η κατάσταση τόσο στο ραδιόφωνό του όσο και στο Channel 9 θα παραμένει ολίγον μετέωρη με μικρές πρωτοβουλίες (βλέπε Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης και οικονομική ειδησεογραφία) για να μην πάει χαμένη η αρχή της σεζόν.

ΚΑΘΟΜΑΙ εγώ τώρα και διαβάζω στο περιοδικό «ad business» τις εξής ενδιαφέρουσες απορίες: «Υπάρχει περίπτωση να υπαχθεί εν ενεργεία (και πανελλαδικής εμβέλειας) τηλεοπτικός σταθμός στο άρθρο 99 και να προχωρήσει σε "στάση πληρωμών"; Κι αν δεν υπάρχει (καθώς υπάρχει ακόμη ισχυρή τραπεζική στήριξη), γιατί διαρρέεται "εντέχνως" και με ποιο στόχο;» Για να συμβάλλω λοιπόν στον δημόσιο διάλογο, θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ μια ερώτηση: Γιατί κάποια όχι και τόσο δευτεροκλασάτα στελέχη του τηλεοπτικού σταθμού που παλαιότερα τοποθετούνταν κατηγορηματικά στο ζήτημα «παύση εργασιών» με τη φράση «επ' ουδενί λόγο», έρχονται τώρα να το συζητήσουν το θέμα, λέγοντας «σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο...».

ΑΛΛΑ ΑΣ
ξαλεγράρουμε λίγο. Κόβοντας βόλτες στο «Facebook» ανακαλύπτει κανείς ειδήσεις για τα media! Βλέπε για παράδειγμα την... πρωτοβουλία του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να διαφημιστεί («Ανοιχτή πρόσκληση, θα μιλήσει με δημότες και φίλους για τον δήμο και την υποψηφιότητά του») στην δημοφιλή ιστοσελίδα που προσελκύει κυρίως νεανικό πληθυσμό. Πράγμα που δείχνει αφ' ενός ευρύτητα πνεύματος και αφ' ετέρου μια ελαφρά απελπισία, καθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης διαθέτει και ραδιοσταθμό και web TV και το σχετικό ένθετο που συνοδεύει τακτικά τα free press. Μιας και μιλάμε όμως για δωρεάν, θυμήθηκα ότι με το που έκοψε τους δεσμούς του με την ΑΕΠΙ ο Σκάι FM έσκασε μύτη στο «Facebook» η εξής πρόσφατη έκκληση: «Κάθε έλληνας μουσικός (κάθε ηλικίας) που δεν είναι γραμμένος στην ΑΕΠΙ και επιθυμεί να παίζουν οι συνθέσεις του στην εκπομπή laternative ας επικοινωνήσει στο laternative@gmail.com» Είναι αυτό που λένε για την πενία και τις τέχνες της!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ έπαψε να εκπέμπει ο Athens International Radio 104,4 (για τους φίλους AIR), με παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. Το στόρι έχει ως εξής: Ανέβηκαν οι αρχές εις το βουνό ψηλά εκεί να ξαποστείλουν ένα αμφιβόλου ηθικής καναλάκι και γύρισε πάνω στη φάση ο καναλάς και τους είπε: «Δηλαδή μόνο εγώ είμαι παράνομος και όλοι οι άλλοι εδώ γύρω είναι Παναγίες;» Οπότε, θέλοντας και μη τους πήρε άπαντες η μπάλα και μέσα στο σωρό βρέθηκε από σπόντα και ο AIR. Ο οποίος AIR τα έχει υποβάλει κανονικά τα χαρτιά του και περίμενε μια γνωμοδότηση την προσεχή Τρίτη από το ΕΣΡ για να μην λειτουργεί με την ψυχή στο στόμα. Η οποία γνωμοδότηση όλα έδειχναν ότι θα ήταν σχετικώς ευνοϊκή κ.λπ. Εγινε ωστόσο η καραμπόλα και βρέθηκε εκτός αέρα (συνεχίζει προσωρινά μόνο στο δίκτυο) ένας σταθμός με ειδησεογραφικά και ψυχαγωγικά προγράμματα σε 16 γλώσσες, με αναμετάδοση προγραμμάτων από το BBC, το Radio France, την Deutsche Welle. Και το China Radio International παρακαλώ, ακριβώς τη στιγμή που η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κινέζο πρωθυπουργό.