ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Φτου κι απ’ την αρχή με τις αρμοδιότητες

Φτου κι από την αρχή ακόμη μια φορά ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των υπουργείων. Η δεύτερη, σε έντεκα μήνες, αλλαγή της δομής της κυβέρνησης προκαλεί νέα σύγχυση για το ποιος κάνει τι και σε ποιο υπουργείο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα ακόμα δίμηνο καθυστέρησης του κυβερνητικού έργου, αφού δεν αναμένεται να εκδοθούν νωρίτερα τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα» δηλαδή, αφού ακριβώς το ίδιο έργο παίχτηκε και πέρυσι, στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης. Τότε το σύστημα είχε αρχίσει να λειτουργεί σε όλο του το φάσμα έπειτα από μήνες. Είχαν συσταθεί υπουργεία χωρίς αρμοδιότητες (π.χ. το Περιβάλλοντος, που πήρε αρμοδιότητες από άλλα υπουργεία) και είχαν καταργηθεί κάποια, όπως το Ναυτιλίας, οι αρμοδιότητες του οποίου είχαν σκορπισθεί σε τρία άλλα, με μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από τρεις - τέσσερις μήνες!
Tα MME
Από χθες υπάρχει στο υπουργείο Πολιτισμού αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού για τον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το ερώτημα όμως αν ο Τηλέμαχος Χυτήρης θα πάρει πάνω του όλα τα ΜΜΕ παραμένει. Σήμερα τα ΜΜΕ είναι μοιρασμένα ως εξής: το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα στον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, οι άδειες ΜΜΕ στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και οι υποδομές για τα ΜΜΕ στον υπουργό Υποδομών Δημ. Ρέππα...
Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργών - αναπληρωτών υπουργών - υφυπουργών του υπουργείου Πολιτισμού είναι σχετικά απλή διαδικασία. Παρότι τις αρμοδιότητες των αναπληρωτών υπουργών καθορίζει απευθείας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αρκούν δυο-τρεις συσκέψεις σε κάθε υπουργείο και διάθεση για συνεργασία για να τα βρουν μεταξύ τους.

Περισσότερα στο ρεπορτάζ του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ στο enet.gr