ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Μέρκελ: Θα παλέψουμε μαζί με την Ελλάδα για τη σταθερότητα του ευρώ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια. Θέλουμε τη σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε μαζί γι' αυτό» αυτό τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του Μάκη Πολλάτου από το protothema.gr
«Οι Έλληνες, πρέπει να κάνουν υπομονή όμως υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης παρόμοια προβλήματα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με... τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ ενώ απένειμε τα εύσημα στον Πρωθυπουργό για τα νέα μέτρα καθώς και για το «κουράγιο» το οποίο επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.
«Θέλουμε τη σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουμε μαζί γι' αυτό», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η Γερμανία πρέπει να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα και πως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση.

Δεν πωλούνται νησιά


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε από την πλευρά του την κ. Μέρκελ «για τα λόγια υποστήριξης στο δύσκολο πρόγραμμά μας» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως τα περί πώλησης νησιών είναι εκτός συζήτησης και πως υπάρχουν πιο ευφάνταστοι τρόποι για να μειωθεί το έλλειμμα.
Κοινή ανακοίνωση Ελλάδας Γερμανίας
Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και της Γερμανίας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ εκδόθηκε η παρακάτω κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών:

«Η Γερμανία και η Ελλάδα συνδέονται με βαθειά φιλία. Η φιλία αυτή αποτελεί τη βάση της στενής εταιρικής μας σχέσεως - διμερώς, στην Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεμέλιο της εταιρικής μας σχέσεως αποτελεί η στενή επαφή μεταξύ των πολιτών μας. Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες διαβιούν μόνιμα στη Γερμανία, περίπου 35.000 Γερμανοί διαβιούν στην Ελλάδα. Περίπου ένας στους 10 Έλληνες έχει ζήσει, σπουδάσει ή εργασθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Γερμανία. Περίπου 10 εκ. Γερμανοί ταξιδεύουν ετησίως στην Ελλάδα και θαυμάζουν τον πλούσιο και ποικιλόμορφο πολιτισμό της. Περίπου 30 δήμοι συνεργάζονται μεταξύ τους ή έχουν θεσμοθετήσει διάφορες εταιρικές σχέσεις. Θέλουμε να ενισχύσουμε το πυκνό αυτό δίκτυο.
Συγχρόνως, προτιθέμεθα να πραγματοποιήσουμε βήματα προς την ανανέωση και διεύρυνση της εταιρικής μας σχέσεως. Έχουμε νέες υποχρεώσεις και επιθυμούμε αμοιβαία στήριξη για την εκπλήρωσή τους. Επιθυμούμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Εν προκειμένω προσβλέπουμε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δυναμικού καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, που περιλαμβάνει και την παροχή τεχνογνωσίας στην δημιουργία δομών προώθησης βιώσιμης οικονομίας.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι αμφότεροι μπορούμε να επωφεληθούμε από μία στενότερη και διευρυμένη εταιρική σχέση. Η Ελλάδα και η Γερμανία αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιθυμούμε να εμβαθύνουμε και να διατηρήσουμε τη διμερή μας συνεργασία καθώς και τον συντονισμό σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.»