ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Χιλή: Από τα 9,5 Ρίχτερ του 1960 στα 8,8 του 2010

Eνας από τους ισχυρότερους του αιώνα, ήταν ο σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη Χιλή τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έφθασαν ως την Ιαπωνία, με ύψος ενός μέτρου, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά. Το 1960, η Χιλή είχε πληγεί από σεισμό 9,5 βαθμών, έναν από τους μεγαλύτερους που έχει καταγραφεί ποτέ και είχε 1.655 νεκρούς.
Οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό ξεπερνούν τους 300 ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και άλλες υποδομές. Η Χιλή είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο και μια από τις πιο σταθερές οικονομίες στη Λατινική Αμερική. Κάποιοι προβλέπουν ότι ο σεισμός θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία της Χιλής, καθώς στις πληγείσες... περιοχές βρίσκονται σημαντικές υποδομές του βιομηχανικού και του αγροτικού τομέα.
Οι Χιλιανοί λένεοτι η βιομηχανία χαλκού έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της παρά την διακοπή της παραγωγής σε δύο μεγάλα μεταλλεία.