ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Οι τέταρτοι καλύτεροι πελάτες στον κόσμο

του Π. Κορωναίου

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΒΓΑ
Καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στους πολυδάπανους εξοπλισμούς της χώρας. Μόνο οι τρεις τους διέθεσαν το 74% των όπλων που αγοράσαμε την περίοδο 1998 - 2008. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση των εισαγωγέων όπλων στην παγκόσμια κατάταξη και την ξεπερνούν μόνο Κίνα, Ινδία και Νότια Κορέα.
* Αν και το ποσοστό της συμμετοχής των Αμερικανών βαίνει μειούμενο μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε., συνολικά αντιστοιχεί στο 41,3% των πωλήσεων στη δεκαετία. Είναι 4,8 δισ. δολάρια από τα 11,6 δισ. δολάρια (σε σταθερές τιμές '90) της 10ετίας. Σε αυτό δεν... περιλαμβάνονται το υποκατασκευαστικό έργο, που αναλαμβάνουν ελληνικές εταιρείες και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Υπολογίζεται ότι η αγορά ενός όπλου αντιστοιχεί μόλις στο 30% της συνολικής δαπάνης, αφού το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει η υποστήριξη (ανταλλακτικά και προγράμματα εκσυγχρονισμού) στον κύκλο ζωής κατά τη διάρκεια μιας 25ετίας. Αυτά τα κρυφά κόστη προσμετρώνται στις λειτουργικές δαπάνες εκτοξεύοντας στα ύψη τα ποσά που ξοδεύονται ετησίως.
Μετά τα Ιμια
Μερικές χρονιές, μάλιστα, τα ποσοστά των ΗΠΑ είναι πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο:

- Το 1998 φτάνουν το 58%. Ηταν η χρονιά που άρχισαν οι παραλαβές μετά το μεγάλο εξοπλιστικό γαϊτανάκι που ακολούθησε την κρίση των Ιμίων.

- Το 2003 και το 2004, οπότε κατέλαβαν το 68% και το 52% αντίστοιχα. Εποχή που οι εξοπλισμοί συνδέθηκαν με την ασφάλεια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

* Σφραγίδα γερμανική έχει το 20,3% των όπλων της χώρας. Το 1998 το ποσοστό τους έφτασε το 30%, ενώ ρεκόρ κατέγραψαν το 2006 και το 2008, με 68% και 59% αντίστοιχα. Οι μεγάλες αγορές από το Βερολίνο αφορούν στα άρματα «Λέοπαρντ» και τα υποβρύχια «τύπου 214». Τα τελευταία, πάντως, δεν έχουν ακόμη παραληφθεί λόγω του προβλήματος με τον «Παπανικολή» (γέρνει), αλλά και λόγω της απόφασης των Γερμανών να πουλήσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

* Το ποσοστό των Γάλλων είναι στο 12% τη δεκαετία και αφορά κυρίως αγορές μαχητικών.

Τα περισσότερα χρήματα που δαπανά η χώρα δίνονται για την αγορά αεροσκαφών. Αντιστοιχούν στο 38% και καταλήγουν κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες. Ακολουθεί το ναυτικό με 17% για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Το 15% των εξοπλιστικών προγραμμάτων αφορά την αγορά πυραύλων, το 14% αρμάτων, το 8% πάει σε αντιαεροπορικά συστήματα και ένα 5% σε συστήματα αισθητήρων.


(αναδημοσίευση από enet.gr)