Και το όνομα αυτής: «αργή τηλεόραση» (slow TV). Είναι δυνατόν σε μια χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους, ένα μαραθώνιο live streaming που μεταδίδεται ακατάπαυστα για 20 μέρες, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να ακούγεται ούτε μία λέξη, χωρίς να εμφανίζεται ούτε σκιά ανθρώπου, να συγκεντρώνει το φανατικό ενδιαφέρον εννέα εκατομμυρίων διαδικτυακών τηλεθεατών;
Αυτό ακριβώς συμβαίνει στη Σουηδία με τη ζωντανή εκπομπή «Η μεγάλη μετανάστευση των ταράνδων», μια παραγωγή της STV Play, της ιντερνετικής πλατφόρμας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Τι βλέπει ο κόσμος; Ταράνδους (ελάφια, άλκες αν προτιμάτε) που διασχίζουν κατά ομάδες πανάρχαια περάσματα σε ποτάμια και δάση, για να μεταναστεύσουν στον σουηδικό Βορρά καθώς λιώνουν τα χιόνια – όπως κάθε άνοιξη.
Πάνω από 300.000 τάρανδοι ζουν στη Σουηδία. Με 31 τηλεχειριζόμενες κάμερες (οι επτά για νυχτερινές λήψεις), ένα drone και 12 χιλιόμετρα καλώδια, οι παραγωγοί έχουν πλήρη εικόνα των μετακινήσεων αυτών των βασιλιάδων του δάσους. Πουλάκια, τρεχούμενα νερά, σαγηνευτικά παιχνίδια με το ιριδίζον φως, άλλα ζώα και έντομα που ξυπνάνε κι αυτά, συμπληρώνουν το σκηνικό της φύσης και το επιτυχημένο τηλεοπτικό προϊόν, που μεταδόθηκε φέτος για έβδομη σεζόν και τέλειωσε πριν από λίγες μέρες – του χρόνου πάλι.
Εχει κολλήσει κόσμος και κοσμάκης ανεξάρτητα από ηλικίες. «Αργούσα το πρωί στο σχολείο και ο δάσκαλος με ρώτησε πού ήμουνα. Εβλεπα τα ελάφια, του είπα. Στο δάσος; Οχι, στο σπίτι. Μας έβαλε στην τάξη να δούμε την εκπομπή και κουβεντιάσαμε γι’ αυτή», λέει ένας μαθητής Γυμνασίου. «Σιγουρεύομαι ότι έχω καφέ και σνακ, ότι έχω μαγειρεμένο φαγητό για να μην πηγαινοέρχομαι στην κουζίνα. Υπνος; Ξεχάστε το! Δεν κοιμάμαι...», λέει μια ηλικιωμένη Σουηδή.
Είναι μια παραγωγή εξ αποστάσεως, κυριολεκτικά. «Το κοντρόλ μας βρίσκεται τρεις ώρες μακριά, με το αυτοκίνητο, από τα δάση όπου έχουμε στήσει τις κάμερες. Ολοι οι άνθρωποι σήμερα είναι στρεσαρισμένοι, με τα σόσιαλ μίντια, με το πώς τρέχουν για το παραμικρό. Σε εμάς δεν βλέπουν δελτία ειδήσεων, πολέμους και τέτοια. Επιστρέφουν στα βασικά: στο τοπίο όπου θα ‘θελαν να ζουν», εξηγεί ο διευθυντής παραγωγής Γιόχαν Ερλαγκ.
Η αργή τηλεόραση ήρθε για να μείνει. Στο παρελθόν έχει μεταδώσει, μεταξύ άλλων, ολόκληρα ταξίδια με τρένα ή με πλοία, ακόμη και ένα 24ωρο σερί ομιλιών από 50 ιστορικούς το 2014 στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την υιοθέτηση του σουηδικού Συντάγματος.
Η «Μεγάλη μετανάστευση των ταράνδων» έχει ρίζες στα ριάλιτι σόου, αλλά είναι πολύ λιγότερο στημένη, είναι αυθεντική και άφωνα πανίσχυρη. Εθιστική. Στο ένα άκρο ο ρομαντισμός (ενώ ο πλανήτης Γη ξεχαρβαλώνεται) και στο άλλο οι πανταχού παρούσες διαφημίσεις. Στη μέση ο καναπές του συγκινημένου τηλεθεατή. Φυσιολατρία διά του τηλεκοντρόλ.
Γιώργος Ι. Αλλαμανής