Οι δυο μεγάλες σε έκταση και ενδιαφέρον ανταποκρίσεις του Δημήτρη Κουμπιά, το 1963, στην "Ελευθερία" του Πάνου Κόκκα, από την οποία άρχισε τη δημοσιογραφική του πορεία, ανέδειξαν μια τοπική γεωλογική διεργασία τής εποχής και η αναδημοσίευσή τους στο syntaktisylis.gr μας θύμισε την τεράστια δυναμική που είχε ο Τύπος για την ενημέρωση του κοινού. Ήταν οι κατολισθήσεις στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, που καταπλάκωσαν ανθρώπους, σπίτια, ζώα και βύθισαν στη δυστυχία ολόκληρη περιοχή.
Αναφερθήκαμε, σε προηγούμενη ανάρτηση, στη «δύναμη της εφημερίδας» και στη «ζωντάνια της περιγραφής», την οποία απέπνεε το κείμενο του 19χρονου τότε συντάκτη. Ο ίδιος, πάντως, διευκρινίζει ότι ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του εξαιρετικού γραπτού είχε ο βοηθός αρχισυντάκτη της Ελευθερίας, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, που επιμελήθηκε τα χειρόγραφα ως συντάκτης ύλης.
Σχετικά με την καταστροφή, αναγνώστης του syntaktisylis.gr που έζησε στο Μικρό Χωριό, έστειλε στο σάιτ το ακόλουθο μήνυμα: «Λεπτομερής περιγραφή, μου θύμισε τις τεράστιες σκηνές σε χρώμα λευκό, στον Ξηριά, πριν φτάσουμε στο Καρπενήσι. Τώρα τους έχουν διαθέσει σπίτια πριν το Καρπενήσι. Στο χωριό που υπέστη την καταστροφή, φέτος για πρώτη φορά, πήγε ένας παππάς τα Θεοφάνια και αγίασε τη λίμνη που δημιουργήθηκε στη θέση του Μικρού Χωριού! Ήταν τρομερό! Εγώ είχα δάσκαλο στα μετέπειτα χρόνια τον αείμνηστο Ανδρέα Πετένιο! Μοναδικός και ανεπανάληπτος!»
Στο «Συντάκτης Ύλης» ακολουθεί και τρίτη ανάρτηση για το συγκλονιστικό γεγονός, με στοιχεία αυτή τη φορά από τη Μηχανή του Χρόνου. Θα τη βρείτε ΕΔΩ
- από το Harddog