Δεν φταίνε εκείνοι που ισοπεδώνουν τις κλίσεις και κάνουν ίσωμα πρώτη, δεύτερη και τρίτη. Φταίει και η ζωή που συνεχώς πετάει στα πόδια τους την ταλαίπωρη γ΄ κλίση και έτσι ο άλλος, ο φιλήσυχος που δεν ανακατεύεται με γραμματικές και κανόνες, μπουρδουκλώνεται όταν πρέπει να μιλήσει/γράψει για τον «εκλιπών» ή, σε άλλη περίπτωση, να επισημάνει ότι «υπήρχε ο κίνδυνος για Αρμαγεδδών».
Τι φταίει αυτός που ο νέος Πάπας επέλεξε το «Λέων» για το παπικό όνομά του; Γιατί παγιδεύει τον ρεπόρτερ, τον σχολιαστή, τον εκφωνητή; Σωστά σχολιάζει ο Δημήτρης Σούλτας: «Ακόμα δενεξελέγη ο Πάπας Λέων ο 14ος και εκηρύχθη... άκλιτος από ορισμένα ΜΜΕ. Ο Λέων, του Λέων, τον Λέων κλπ κλπ. Habemus paparam».
Δίκιο έχει ο Σούλτας, αλλά μπορεί και να μην έχει. Γιατί υπάρχει ένας Έλληνας Λέων που αυτοανακηρύχθηκε άκλιτος. Είναι ο Γρηγόρης Λέων ο οποίος την εποχή που έβγαινε πολλές φορές την ημέρα στα κανάλια για την υπόθεση Πισπιρίγκου, είχε μπερδέψει παρουσιαστές και κοινό. «Σε λίγο θα έχουμε κοντά μας τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων» έλεγαν και δεν ήταν από αμάθεια. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι το όνομά του είναι άκλιτο. Αποφάσισε να καταργήσει τους κανόνες και πήρε τη γραμματική στα χέρια του. Τι να έκαναν οι δημοσιογράφοι; Ευθυγραμμίζονταν: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Λέων κ.λπ.» Σαν να επρόκειτο για ξένο όνομα, για κάποιον Leo, Leon ή ό,τι άλλο.
Σιγά μη μας ορίζει αν θα κλίνεται ή δεν θα κλίνεται το όνομά μας κάποιος Τζάρτζανος...
- από το Harddog