ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ποιοι δημοσιογράφοι πήραν τα φετινά βραβεία Μπότση


Απονεμήθηκαν χθες τα δημοσιογραφικά βραβεία του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση. Την τελετή τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων της Βουλής, δημοσιογραφικών ενώσεων και πλήθος κόσμου. 
Για αυτή τη χρονιά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής αποφάσισε την απονομή βραβείων στους δημοσιογράφους: Γιάννη Δάρρα, Αλεξία Καλαϊτζή, Ευαγγελία Καρεκλάκη, Ξένια Κουναλάκη, Απόστολο Μαγγηριάδη και Δημήτρη Νίκα.
Μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε την απονομή Ειδικών Βραβείων στους δημοσιογράφους: 
Γιώργο Κολοβάτσιο, Μίνα Μουστάκα, Έλενα Λάσκαρη, Μαίρη Παπακωνσταντίνου, Στρατή Μπαλάσκα, Μανώλη Κωστίδη, Αντώνη Καραγιαννάκη, Μένιο Σακελλαρόπουλο, Κωνσταντίνο Ντελέζο, Δημήτρη Τσουκαλά, Βασίλη Βασιλόπουλο, Κωνσταντίνο Φίλανδρο.
Μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε την απονομή Τιμητικών Διακρίσεων στους: 
Γιώργο Λιάνη, Δημήτρη Τσουκαλά, Κώστα Χαρδαβέλλα, Δημήτρη Κωνσταντάρα, 'Αννα Γριμάνη, Παναγιώτη Ρηγόπουλο, Ελευθερία Κόλλια, Ευθύμιο Καλλό, 'Αννυ Ταπάσκου, Τάσσο Σταθόπουλο, Χρήστο Πλευριά.
Τιμήθηκαν τέλος τα εξής ΜΜΕ: Εφημερίδα «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ», Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Ορεστιάδας, Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», ALPHA NEWS, εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Η φετινή εκδήλωση είχε δύο ιδιαίτερα στοιχεία. Το πρώτο ήταν η απονομή ενός συλλογικού βραβείου στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφική επέλαση του «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία καθώς και τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. 
Το δεύτερο ήταν η απονομή τιμητικών πλακετών στους δύο πιλότους που έφυγαν από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 2023, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας. Τις πλακέτες για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανώτατο αξιωματικό του στρατού και στον πατέρα του Π. Στεφανίδη.



Η «Καθημερινή»

Από πλευράς «Καθημερινής» βραβεύθηκαν η Ξένια Κουναλάκη για την αρθρογραφία της στην εφημερίδα, στο περιοδικό Vogue, καθώς και για τη συγγραφική της πορεία, η Αλεξία Καλαϊτζή για τα ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ σε ελληνικά και διεθνή μέσα, και ο Μανώλης Κωστίδης για τις ανταποκρίσεις του από την Τουρκία στην «Κ» και στον ΣΚΑΪ.
Μετά την προσφώνηση του προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αθανασίου Βασ. Μπότση Πάνου Καραγιάννη και τους χαιρετισμούς των προέδρων της ΠΟΕΣΥ Σωτήρη Τριανταφύλλου και της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου, ακολούθησε η απονομή από την ΠτΔ (εκτός από τους συντάκτες της «Καθημερινής») στον Γιάννη Δάρρα, για τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ με τίτλο «+άνθρωποι», που προβάλλονται στην ΕΡΤ3 και η Αλεξία Καλαΐτζη για τη την έρευνα και παρουσίαση δημοσιογραφικών ντοκιμαντέρ.
Ειδικά βραβεία απονεμήθηκαν στους επίσης δημοσιογράφους της ΕΡΤ, Βασίλη Βασιλόπουλο, Αντώνη Καραγιαννάκη και Χρήστο Πλευριά.
Τιμητική διάκριση παρέλαβε και ο δημοσιογράφος του thebest.gr Τάσσος Σταθόπουλος.
Επίσης τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση παρέλαβε και η Ελευθερία Κόλλια για το βιβλίο «Στα Χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη / Μαρτυρίες και Αφηγήσεις για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη 1957-2017» (εκδόσεις Πατάκη).
Στην Ευαγγελία Καρεκλάκη για τη δημοσιογραφική ανάδειξη θεμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας. Στον Απόστολο Μαγγηριάδη για την αντικειμενική και με πληρότητα δημοσιογραφική του πορεία και στον Δημήτρη Νίκα για τη συμβολή του ως διευθυντή σχεδιασμού της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», που αναδείχθηκε Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Χρονιάς 2024. 
Στη «Ναυτεμπορική», επίσης, απονεμήθηκε ειδική τιμητική διάκριση για τη συμπλήρωση 100 ετών κυκλοφορίας. Ακολούθησε η απονομή ειδικών βραβείων, μεταξύ αυτών του ξένου Τύπου και των ανταποκριτών, όπου τιμήθηκε ο Μανώλης Κωστίδης.