ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Δικαίωμα στον Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ


Ο ιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της κατασκοπείας, αποφάνθηκε σήμερα δικαστήριο του Λονδίνου - μια απόφαση που ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω μια νομική υπόθεση που έχει ήδη τραβήξει εις μάκρος.
Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βικτόρια Σαρπ και Τζέρεμι Τζόνσον, δήλωσαν ότι ο Ασάνζ έχει λόγους να εφεσιβάλει την απόφαση έκδοσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε βάρος του 52χρονου Ασάνζ έχουν απαγγελθεί 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία για κατάχρηση υπολογιστή για τη δημοσίευση από τον ιστότοπό του ενός μεγάλου πακέτου από διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ πριν από σχεδόν 15 χρόνια.
Οι υποστηρικτές του επευφημούσαν και χειροκροτούσαν έξω από το δικαστήριο καθώς έφτασαν τα νέα της απόφασης.
Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, είπε έξω από το δικαστήριο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «διαβάσουν την κατάσταση» και να αποσύρουν την υπόθεση. «Ως οικογένεια είμαστε ανακουφισμένοι, αλλά πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό;» είπε. «Αυτή η υπόθεση είναι ντροπιαστική και έχει τεράστιο τίμημα στον Τζούλιαν».

Ο Ασάνζ πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια σε μια βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας αφού βρήκε καταφύγιο στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για επτά χρόνια. Ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν βρέθηκε στο δικαστήριο για να ακούσει τη συζήτηση για την τύχη του. Δεν παρέστη για λόγους υγείας, είπε ο δικηγόρος του.
Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ παρείχαν «κατάφωρα ανεπαρκείς» διαβεβαιώσεις ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks θα είχε προστασία από τον Τύπο εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Ο δικηγόρος Έντουαρντ Φιτζέραλντ είπε ότι οι εισαγγελείς απέτυχαν να εγγυηθούν ότι ο Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός πολίτης και διεκδικεί προστασία ως δημοσιογράφος για τη δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών των ΗΠΑ, θα μπορούσε να βασιστεί στην προστασία του Τύπου της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ.
«Το πραγματικό ζήτημα είναι εάν έχει παρασχεθεί επαρκής διασφάλιση για την άρση του πραγματικού κινδύνου που εντόπισε το δικαστήριο», είπε ο Φιτζέραλντ.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ασάνζ ενθάρρυνε και βοήθησε την αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ, να κλέψει διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικά αρχεία που δημοσίευσε το WikiLeaks.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Τζούλιαν ΔΕΝ κρίνεται. Μπάιντεν και Βρετανοί δικαστές κρίνονται. Δίνοντας του σήμερα το δικαίωμα να ασκήσει έφεση έδωσαν στους εαυτούς τους μια ακόμη ευκαιρία να περιορίσουν την ενοχή τους για συνέργεια και υποκίνηση εγκλημάτων πολέμου. Λευτεριά στον Τζούλιαν. ΤΩΡΑ!»