ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Η δημοσιογραφία αλλάζει θεαματικά...


...και τα δελτία μοιάζουν με σαπουνόπερες

Έχετε κουραστεί να διαβάζετε «τα νέα»; Έχετε, ειδικότερα, αποκτήσει μια απέχθεια στα «κακά νέα»; Δεν είστε μόνοι. Όσοι ασχολούνται με τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση παγκοσμίως διαπιστώνουν το φαινόμενο της «κούρασης με την ενημέρωση», αυτό που αγγλικά ονομάζεται «news fatigue». Εντάθηκε ιδιαίτερα μετά την περίοδο του κορωνοϊού και παρατηρείται στις περισσότερες δυτικές χώρες.
Πέρα από τα στοιχεία και τις αναλύσεις, εμείς οι δημοσιογράφοι το νιώθουμε και γύρω μας. Πόσες φορές δεν ακούμε εκείνο το «πείτε μας και κανένα καλό νέο επιτέλους, κουραστήκαμε να ακούμε όλα τα άσχημα»; Δεν έχετε πολύ άδικο. Ελάτε, όμως, που ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος, επικίνδυνος και… δυσερμήνευτος. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις τον πόλεμο στην Ουκρανία ή στη Μέσα Ανατολή, την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει πια την καθημερινότητα ή τις προκλήσεις τηςτεχνητής νοημοσύνης. Από την άλλη καταλαβαίνουμε όλοι την ανάγκη να ακούσουμε ή να διαβάσουμε πιο ανάλαφρες ειδήσεις.
Οι Αμερικανοί, που συνήθως ανταποκρίνονται πρώτοι στις απαιτήσεις των πελατών, έχουν ήδη αλλάξει θεαματικά τη δημοσιογραφία. Οι «γκρίζες κυρίες» της αμερικανικής δημοσιογραφίας δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν τους. Τα «ελεύθερα κομμάτια», που είναι εντελώς χρηστικά, έχουν πληθύνει στις εφημερίδες. Ρεπορτάζ για το πώς να ανακαινίσετε ένα φθηνό διαμέρισμα φιλοξενούνται στην πρώτη σελίδα, ενώ τα καθημερινά δελτία μοιάζουν με ειδησεογραφικές σαπουνόπερες. Ο διαχωρισμός είδησης και σχολίου έχει αποδυναμωθεί.

- απόσπασμα από το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή. Τίτλος του «Πείτε μας και κανένα καλό νέο επιτέλους»