ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Επιτελικοί σερίφηδες


Μόνο ρητορικές αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση από τα φαινόμενα ρατσιστικής και αντιμεταναστευτικής βίας που έχουν τροφοδοτήσει οι φασίζουσες θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες θέλουν τους απελπισμένους πρόσφυγες σε ρόλο εμπρηστών. Ακόμη και τους 19 που βρήκαν φρικτό θάνατο στο δάσος της Δαδιάς.

Η φραστική καταδίκη από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους των «σερίφηδων» που βγαίνουν παγανιά στον Εβρο προς άγραν μεταναστών και διαφημίζουν προκλητικά στα σόσιαλ μίντια τις «συλλήψεις» προσφύγων είναι στην πραγματικότητα υποκριτική. Εστω κι αν κάποιοι «σερίφηδες» συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Και η κυβερνητική υποκρισία αποκαλύπτεται από τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε τον Εβρο χθες, μετά δέκα μέρες ανεξέλεγκτης επέλασης της φωτιάς.

Ο Μ. Βορίδης -ποιος θα ήταν ο πιο κατάλληλος ιδεολογικά γι' αυτό;- όρισε ως διττό τον χαρακτήρα της κυβερνητικής «απόβασης» στον ακριτικό νομό, βάζοντας στην ίδια ζυγαριά την πύρινη καταστροφή και τις ροές μεταναστών μέσω της ελληνοτουρκικής χερσαίας συνοριακής γραμμής.

Κι έβαλε στην ίδια μοίρα την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των πληγέντων από τη δασική πυρκαγιά με την ολοκλήρωση του φράχτη και τη συνέχιση του διωγμού των απελπισμένων προσφύγων που ψάχνουν διόδους από τα σημεία που δεν έχει ακόμη υψωθεί ο σιδερόφρακτος αποκλεισμός.

Τι πιο χαρακτηριστικό άλλωστε από το γεγονός ότι ο... επιτελικός σερίφης της κυβέρνησης με το ανεξίτηλο ακροδεξιό παρελθόν προέβαλε ως φιλοδοξία της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της το να καταστήσει «αχρείαστους» τους σερίφηδες;

Το βολικό υπονοούμενο πίσω από τον υπουργικό συνειρμό είναι ότι υπάρχει συσχέτιση των μεταναστευτικών ροών με την έξαρση των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι, πράγμα που δικαιώνει εμμέσως τους αυτόκλητους «τιμωρούς» μελαψών ύποπτων εμπρηστών και εν τέλει τους ενθαρρύνει να προβούν σε νέα ρατσιστικά πογκρόμ.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να αποσείσει τις εγκληματικές ευθύνες της για το φιάσκο στον περιορισμό της καταστροφής, θα διατρέξει μέχρι τον πάτο την κλίμακα του πολιτικού και ιδεολογικού ανορθολογισμού. Από την άρνηση της ακριβούς καταγραφής των δορυφόρων για τις καμένες εκτάσεις, που αναδεικνύουν τη χώρα σε θλιβερή πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Μέχρι την υιοθέτηση των γελοίων ακροδεξιών ισχυρισμών -που ωστόσο υπεισέρχονται επικίνδυνα στις καθημερινές συζητήσεις πολλών πολιτών- ότι οι μετανάστες έρχονται εδώ με σχέδιο να μας κάψουν, να μας κλέψουν, να μας βιάσουν, να μας σκοτώσουν.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη