ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Χάος στη Νέα Αγχίαλο και ισχυρές εκρήξεις από τη φωτιά - Απογειώθηκαν προληπτικά F -16


Πολίτες απομακρύνονται διά θαλάσσης προς Βόλο - 
Η στιγμή που το ωστικό κύμα της έκρηξης ταρακουνάει δημοσιογράφο (βίντεο)

Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, ειδικότερα όσον αφορά στη φωτιά στη Μαγνησία. Στιγμές αποκάλυψης επικρατούν

στη Νέα Αγχίαλο, ύστερα από εκδήλωση φωτιάς σε αποθήκη πυρομαχικών που προκάλεσε ισχυρές και εκτεταμένες εκρήξεις.Από την ένταση των εκρήξεων υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες ότι μετακινήθηκαν ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα.

Δόθηκε εντολή από την ΕΛΑΣ για εκκένωση σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων καθώς αναμένεται μεγάλο ωστικό κύμα.
Η φωτιά μπήκε στον χώρο του στρατοπέδου και στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός με τις καμπάνες να χτυπάνε για να εκκενώσει ο κόσμος το μέρος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, πολίτες στην Αγχίαλο τραυματίστηκαν από τα θραύσματα των τζαμιών που έσπασαν και 4 ασθενοφόρα βρίσκονται στην Αγχίαλο, ενώ αρκετοί κάτοικοι απομακρύνονται από την περιοχή δια θαλάσσης.Οι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη του Βόλου και σε όλη σχεδόν τη Μαγνησία. Οι εκρήξεις προέρχονται από εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών στην Πολεμική Αεροπορική Βάση της 111 ΠΜ στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ξέφυγε η φωτιά και πέρασε μέσα σε στρατιωτική περιοχή.Από τις εκρήξεις έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά σπίτια κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε ότι «η πυρκαγιά μπήκε στον χώρο στρατοπέδου στην Νέα Αγχίαλο».
Το προσωπικό είχε απομακρυνθεί έγκαιρα διαβλέποντας τον επερχόμενο κίνδυνο. Μάλιστα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ασφαλείας για τα μέσα και του αεροδρομίου της 111 Πτέρυγας Μάχης, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών προς άλλα αεροδρόμια.Οι ισχυρές εκρήξεις εξακολουθούσαν να σημειώνονται στην περιοχή των αποθηκών πυρομαχικών και καυσίμων της 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου έως το απόγευμα.
Η πιο ισχυρή έκρηξη που το ωστικό της κύμα έφθασε και ταρακούνησε τον Βόλο σημειώθηκε στις 19:18.
Ολόκληρη η περιοχή που υπάρχουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις περιφρουρείται από πολύ μεγάλη απόσταση και δεν πλησιάζει κανείς.
Την ίδια στιγμή, σκάφος του λιμενικού συντονίζει τις προσπάθειες απομάκρυνσης πολιτών από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου προς το λιμεναρχείο του Βόλου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει περικυκλώσει την περιοχή.
Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου, είτε έφευγαν οδικώς προς Βόλο, είτε με σκάφη ιδιωτών και διασωστών που ειδοποίησαν στελέχη του Λιμενικού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά πλησιάζει απειλητικά το λιμάνι της περιοχής, ενώ ο φόβος των πολιτών εντείνεται από τις απανωτές εκρήξεις που ακούγονται από τον χώρο αποθήκης της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στελέχη του λιμενικού έχουν αναλάβει την επιβίβαση των πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, τα οποία αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρονται στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου.
Τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού, δύο ρυμουλκά και 22 ιδιωτικά σκάφη, έχουν μεταφέρει ήδη 30 άτομα από τη Νέα Αγχίαλο στον Βόλο, με το λιμενικό να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Νέα αναζωπύρωση στη Λαμία και μηνύματα για εκκένωση από το 112

Δύσκολη είναι και η κατάσταση στην Λαμία όπου είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση του μετώπου στα βόρεια της πόλης που πλέον κινείται προς τις περιοχές Αμφιθέα και Πουρναράκι.
Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της Αμφιθέας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Δομοκό.
Παράλληλα μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Αχαρνών το οποίο τους καλεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κινηθούν προς Δομοκό.
Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη, έχουν μεταφερθεί χωματουργικά μηχανήματα του δήμου Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς, μαζί με υδροφόρες ωστόσο όμως η αναζωπύρωση επεκτάθηκε σε δασική περιοχή με πυκνό πουρνάρι και κέδρο, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο μέτωπο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από κατοικημένη περιοχή.

Βελτιωμένη η κατάσταση στον Ασπρόπυργο

Εκτός από τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίζει καθημερινά τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική ήρθε να προστεθεί στο μίγμα και μια αστική.
Ειδικότερα νωρίς το απόγευμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε επιχείρηση με παλιά ανταλλακτικά οχημάτων και λάστιχα που βρίσκεται στην οδό Αγίου Γεώργιου στην βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου.
Λόγω της φύσης των υλικών που καίγονται η περιοχή γέμισε με μαύρους πυκνούς καπνούς με αποτέλεσμα να σταλεί στις 17:10 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.
Η αστυνομία προχώρησε, λόγω της πυρκαγιάς σε διακοπή της κυκλοφορίας ων οχημάτων στην οδό Αγίου Γεωργίου από το ύψος της οδού Μεγαρίδος έως τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, καθώς και στην οδό Μεγαρίδος από το ύψος της Ελ. Βενιζέλου.