ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Πύρινη κόλαση στη Ρόδο – Απεγκλωβισμός χιλιάδων ατόμων, εκκενώσεις χωριών


Η άνιση μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο δίνεται για πέμπτη ημέρα, με τις αναζωπυρώσεις να κάνουν εφιαλτικές τις στιγμές των πυροσβεστών και των εθελοντών που επιχειρούν για να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο.
Την εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοταρίου ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα, με εξαιρετικά επείγουσα ειδοποίησή του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Γύρω στις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση στο Κιοτάρι και το Γεννάδι.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες με τρεις από αυτές να παραδίδονται στις φλόγες αφού πρώτα εκκενώθηκαν. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίου πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.
Λίγο αργότερα στήθηκε επιχείρηση του Λιμενικού για τον απεγκλωβισμό ατόμων από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος. Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος 4 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, πάνω από 30 ιδιωτικά σκάφη (ημερόπλοια και φουσκωτά), δύο σκάφη του Στρατού Ξηράς, ενώ καταφθάνει στην περιοχή και πλοίο του πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί διά θαλάσσης πάνω από 2.000 άτομα.
Επίσης, επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σε ασφαλές σημείο. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του Λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.
Από το υπουργείο Ναυτιλίας δεσμεύθηκαν τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chios, Δωδεκάνησος Εξπρές και Panagia Skiadeni.
►Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.
 Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, «η ένταση του φαινομένου» σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι «έχει αποκλιμακωθεί».


Συγκλονιστική μαρτυρία

Ο κάτοικος του νησιού, Ανδρέας Σταυρόπουλος βρισκόταν στο Κιοτάρι την ώρα που δόθηκε εντολή εκκένωσης στον πληθυσμό. «Ήμουν στο μαγαζί του θείου μου δούλευα εκεί, στο Κιοτάρι. Και είχε πολύ καπνό και ο θείος μου πήγε πολύ γρήγορα να πάρει τα σκυλιά του και να φύγει. Εμένα ήρθε ο πατέρας μου να με πάρει», είπε στο Mega ο Ανδρέας Σταυρόπουλος.
Και συνέχισε: «Ακριβώς στον δρόμο που βλέπουμε τώρα στην τηλεόραση άρπαξαν φλόγες γύρω γύρω από το αμάξι και είχε πολλά παιδιά που κλαίγανε. Δεν ξέρανε τι να κάνουνε. Το ελικόπτερο περνούσε από πάνω μας. Έριχνε νερό πάνω στα αμάξια και ο πατέρας μου απλά πάτησε στο γκάζι. (…) Και πήγαμε πάνω από τις φλόγες για να ξεφύγουμε αναγκαστικά, γιατί μας είχαν περικυκλώσει».

Ο κάτοικος εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία στην περιοχή που αυτή την στιγμή καίγονται είναι 5 με 6. Αυτή την ώρα ο έχει μεταφερθεί στο σπίτι του στο κέντρο της Ρόδου αλλά αγνοείται ο θείος του. Όπως εξήγησε ο Ανδρέας Σταυρόπουλος στην περιοχή έχουν καεί τα καλώδια και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και δεν υπάρχει σήμα οπότε δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον θείο του.

Προηγήθηκαν και άλλες εκκενώσεις

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ήρθε και το μήνυμα από το 112 για εκκένωση των Λαέρμων, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Το μεσημέρι του Σαββάτου η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα που έφθασε στα κινητά των κατοίκων της περιοχής μέσω του συστήματος 112, διέταξε την εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα.
Το rodosreport.gr αναφέρει πως εγκλωβισμένοι βρέθηκαν στο Μοναστήρι στην Υψενή ο διοικητής της Πυροσβεστικής μαζί με πυροσβέστες και μοναχές. Στον ναό υπάρχει καταφύγιο υπόγειο και εκεί βρήκαν προστασία μέχρι οι πύρινες φλόγες να περάσουν.

► Σε αρκετές περιοχές του νησιού γίνονται ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος προκειμένου να μην υπάρξει γενικό μπλακ άουτ. Σημειώνονται και διακοπές υδροδότησης λόγω προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση.

► Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται ο ειδικός σχεδιασμός του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αστυνόμευση περιοχών ΝATURA καθώς και δασικών οικοσυστημάτων, πάρκων και αλσών, στα οποία απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή πολιτών, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

- από efsyn.gr