ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Προσφυγή Καϊλή για την άρση της ασυλίας της


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σπύρος Παππάς, ισχυριζόμενος ότι η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού ήταν παράνομη. Σύμφωνα με το Euractiv, η προσφυγή δεν αφορά το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate αλλά υπόθεση, που ήρθε στο φως μερικές ημέρες μετά από αυτό και αφορά στους μισθούς των βοηθών της στο Ευρωκοινοβούλιο. Ειδικότερα, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας είχε ζητήσει στις 15 Δεκεμβρίου την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή με αποτέλεσμα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.
Το δημοσίευμα διευκρινίζει πως το περιεχόμενο της έφεσης δεν έχει γίνει γνωστό αλλά επικαλείται πληροφορίες, που αναφέρουν πως υποστηρίζει ότι ο πρώτος όρος για την άρση ασυλίας ενός ευρωβουλευτού, δηλαδή να πιαστεί επ’ αυτοφώρω, δεν πληρείται δεδομένου ότι αφορούν σε υπόθεση από την περίοδο 2014-2020. Άλλη προϋπόθεση είναι ο φόβος ότι το εν λόγω πρόσωπο θα παρεμποδίσει την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών.
Η πλευρά της Καϊλή επιμένει ότι το τελευταίο πληρείται με το επιχείρημα πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) είχε ήδη διερευνήσει το ζήτημα και πως η 44χρονη δεν θα μπορούσε να το παρεμποδίσει.
O Παππάς ισχυρίζεται ότι ακόμη και η έφοδος στο γραφείο της ήταν παράνομη. «Η σφράγιση των γραφείων της Καϊλής και των βοηθών της ήταν παραβίαση των χώρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου […] Αυτό θα μπορούσε να είχε επιτραπεί μόνο μετά από άδεια του Δικαστηρίου της Ε.Ε αλλά δεν έγινε» είπε ο δικηγόρος και τόνισε τη «σύμπτωση» του Qatargate με το ζήτημα των μισθών, λέγοντας ότι το τελευταίο θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί σε επίπεδο διοίκησης εντός του Ευρωκοινοβουλίου, «όπως συνέβη σε πολλές άλλες παρόμοιες καταστάσεις».
Η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται προφυλακισμένη εδώ και τρεις μήνες για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο, καθώς αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες. Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αποφυλακίζεται σήμερα με χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού μετά τη σχετική απόφαση της βέλγικης εισαγγελίας.