ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

ΣΔΟΕ: 2 εκατ. ζημιά από απευθείας αναθέσεις της Νικολάου - Τι γράφει το Documento


Μεγάλη οικονομική ζημιά, ύψους 1.937.948 εκατ. ευρώ, για το ελληνικό Δημόσιο, από πανάκριβες απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επί ημερών της υποψήφια της Ν.Δ. στις εκλογές, Σοφίας Νικολάου, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τα παραπάνω διαπιστώνει  -σύμφωνα με δημοσίευμα του documento- διαπιστώνει πορισματική αναφορά του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στις 15 Φεβρουαρίου, μετά από έρευνα στη Διαύγεια και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Σύμφωνα με το Documento, συνεπάγεται κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου.
Ειδικότερα, 49 συμβάσεις, που έγιναν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, σε εξωφρενικές τιμές, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, καθώς είχαν κοστολογηθεί πολύ παραπάνω σε σχέση με άλλων φορέων του δημοσίου.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδα, αναθέσεις έγιναν σε εταιρίες που μόλις είχαν ιδρυθεί εκ των οποίων ορισμένες εμφανίζονται να τροποποιούν το καταστατικό τους, αφού συνάψουν τη σύμβαση με τη ΓΓΑΠ, επειδή μέχρι τότε δεν είχαν καμία σχέση με τα συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, και άλλες που ουδέποτε λειτουργούσαν στη διεύθυνση που είχαν δηλώσει ως έδρα.
Επίσης, πάλι σύμφωνα με το δημοσίευμα, εταιρίες δεν διέθεταν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να εκτελέσουν τέτοιας μεγάλης έκτασης υπηρεσίες, ενώ δεν διέθεταν καν άδειες ασκήσεως επαγγέλματος για υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίες. Ως παραδείγματα ο συντάκτης του δημοσιεύματος Βαγγέλης Τριάντης φέρνει μίνι μάρκετ και μία εταιρεία που ίδρυσε υπάλληλος γυμναστηρίου.
Σε ό,τι αφορά το μοτίβο λειτουργίας εταιρίες φέρονται να υπογράφουν τις συμβάσεις αλλά να αναθέτουν σε άλλες εταιρίες την υλοποίηση του έργου που είχαν αναλάβει. Μάλιστα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις στις οποίες το έργο δεν έγινε ποτέ, επειδή οι εταιρίες δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι για υπηρεσίες που «ουδέποτε εκτελέστηκαν» ελεγκτές διαπιστώσαν πως από πρακτικά παραλαβής - βεβαίωσης εκτέλεσης εργασιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν προκύπτει καμία αναφορά για την παροχή οποιουδήποτε έργου σε καταστήματα κράτησης της χώρας.
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ διατάχθηκε λόγω της μηνυτήριας αναφοράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, Χρήστου Σπίρτζη και Θεόφιλου Ξανθόπουλου, μετά από δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών».


Το Documento θυμίζει πως η κ. Νικολάου απαντούσε σε προηγούμενα ρεπορτάζ της κυριακάτικης εφημερίδας για το κρυφό χρήμα υποστηρίζοντας ότι οι αναθέσεις ήταν διαφανείς και ότι δεχόταν επίθεση από γουρούνια.